НОВИНИ

Кметът на Варна отчете какво е направено до сега за подобряване на инфраструктурата в града

bnt avatar logo
от БНТ
15:00, 17.07.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Отварянето на Варна към морето е амбициозната задача, по която работим от много време. Това заяви днес кметът на града Иван Портних. Той изброи какво е направено до момента по отношение на подобряването на инфраструктурата в града, като наблегна на обновяването на паркови и пешеходни зони, създадените добри условия за провеждането на културни мероприятия, изграждането на пешеходния ринг, като и реконструкцията на няколко улици, които водят към морския бряг.

Портних потвърди, че проектите за нова културна сцена и експоцентър в пристанищната зона на Варна предстои да бъдат реализирани. Има идея за създаване на крайморска зона от Първа буна до местността “Евксиноград” и от кв. “Аспарухово” до кв. “Галата”. Общината води активни разговори с холандски експерти за решаване на брегоукрепителните проблеми на Варна. Предстои облагородяване на зоната около ЖП гара – Варна, което включва цялостен ремонт на ул. “Девня” и гаровия площад, както и изграждането в близост на нова общинска автогара.

Иван Портних посочи още, че скоро ще бъде открито и рибарското пристанище “Карантината”, след като "Морска администрация" проведе финалната си инспекция. Предстои и укрепване на рибарското пристанище в кв. “Аспарухово”, което ще бъде разширено с още пет кейови места. Допълнителни рибарски лодкостоянки ще се изградят и под Аспаруховия мост във Варненското езеро.

Предстои още изграждането на подземен паркинг към Двореца на културата и спорта с 600 места, където ще паркират посетителите на Морската градина. Изготвя се и проект за многоетажен паркинг с подземна и надземна част в двора на болница “Св. Анна”. Портних съобщи още, че Върховният административен съд е отменил решение на Административния съд във Варна, с което се допуска движение на автомобили в части от Морската градина. По този начин решението на Общинският съвет във Варна за забрана на колите в парка влиза в сила.

Автор: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС инвестира в Латинска Америка и Карибите
ЕС инвестира в Латинска Америка и Карибите
Столични полицаи върнаха загубено портмоне на семейство от Монтана
Столични полицаи върнаха загубено портмоне на семейство от Монтана