НОВИНИ

КНСБ подкрепя работниците в градския транспорт на София

кнсб подкрепя работниците градския транспорт софия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 17.05.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

КНСБ подкрепя справедливите искания на работещите в столичния градски транспорт и продължава да настоява държавата да го подкрепи финансово. Такава е практиката в много европейски държави, които прилагат регламент 1370 на ЕС, според който публичният транспорт е ангажимент и на местните власти, и на държавата. Това се казва в позиция на КНСБ до медиите.

Предложението на конфедерацията за държавно дофинансиране на обществения транспорт бе отправено многократно към правителството, след като състоянието му се влоши в резултат на ковид пандемията. Тя доведе до рязък спад в броя на пътуванията и респективно в приходите от превозни документи. Негативно отражение оказа и ръстът на цените на електричеството и природния газ.

КНСБ настоя в бюджет 2022 г. субсидията за градския транспорт в София да бъде увеличена със 178 млн. лв. След като искането ни не бе чуто, а работещите бяха изправени пред реалната заплаха да останат без възнаграждения, по наше настояване бяха проведени разговори и с премиера Кирил Петков.

С предстоящата актуализация на бюджет 2022 през юли КНСБ ще предложи отново държавно дофинансиране за обществения транспорт както в София, така и в страната.

Напомняме, че въпреки тежката финансова ситуация, кметът на София Йорданка Фандъкова изпълни и през тази година ангажимента на Столичната община в подписаното през 2019 г. споразумение с КНСБ и КТ „Подкрепа“ за ежегоден ръст от 10% на възнагражденията на работещите в градския транспорт.

КНСБ ще предложи сключване на ново 3-годишно споразумение със Столичната община, с което да се запази ангажиментът ѝ за увеличение на заплатите всяка година, като за 2023 г. то би следвало да бъде 15 на сто.

Приоритет за нас остават доходите на работещите, гарантирането на безопасни условия на труд, както и нормалното функциониране на обществения транспорт в София и страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостин Василев разкри колко пари са получили федерациите
Радостин Василев разкри колко пари са получили федерациите
Казусът "Бебе Сара": Ще получи ли акт за раждане детето с две майки
Казусът "Бебе Сара": Ще получи ли акт за раждане детето с две майки