НОВИНИ

Кога българският избирател ще гласува дистанционно и електронно?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 27.05.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Централната избирателна комисия вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване в България, която чертае стъпките, които трябва да бъдат направени, за да се случи макар и експериментално, в три поредни избора.

В Сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев обяви, че ще е експериментално гласуването, за да се съобрази техническото задание на тази система, за да може тя да отговаря на условията за киберсигурност.

Впоследствие, след тези три избора, от ЦИК ще направят подробен анализ на системата, който да покаже какви са положителните и отрицателни черти на дистанционното е-гласуване и законодателят да прецени дали да бъде въведено или не в реалните избори.

"В един от следващите избори, избирателите, които желаят, биха могли да се регистрират и биха могли да гласуват експериментално. Гласовете им обаче няма да бъдат зачетени, но така ще се тества системата", поясни Андреев.

Според него, за да стане дистанционното е-гласуване у нас факт, трябва да бъдат изпълнени определени стъпки, които да гарантират тайната на вота, както и отчитането на изборните резултати.

"Към момента няма изградена национална система за електронна идентификация - електронният подпис не се използва от много хора, не всеки ще може да участва на тези избори", допълни говорителят на изборната ни комисия.

По думите му въпросът с машинното гласуване, е въпрос на държавна политика: Дали ще бъдат купени или произведи машини, както и логистичното обезпечаване - охрана, софтуер...

"Така или иначе Изборният кодекс предвижда машинно гласуване", посочи той и изрази надежда идните месеци темата отново да влезе в полезрението на политиците и въпросът веднъж завинаги да бъде решен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Забраната за оповестяване на екзитпол на избори да отпадне!
ЦИК: Забраната за оповестяване на екзитпол на избори да отпадне!
Тази година по морето: Дезинфектанти в хотели и СПА-центрове, чистят стаите без отказ
Тази година по морето: Дезинфектанти в хотели и СПА-центрове, чистят стаите без отказ