НОВИНИ

Когато вирусът срещне Балканите - сръбският психолог и политик Жарко Корач

bnt avatar logo
от БНТ
22:00, 22.05.2020
Чете се за: 03:09 мин.
По света

Ние, балканците, сме лоши ученици за своята сложна и тежка история, но този път, по рядко изключение, Балканите са същите като останалата Европа, казва сръбският психолог и политик Жарко Корач в специално интервю за "Панорама".

За мерките срещу разпространението на коронавируса в Сърбия, конспиративните теории и ще промени ли вирусът хората - вижте в разговора с Бойко Василев.

Професор Корач, какви бяха мерките при карантината в Сърбия?

Властите не бяха последователни. В началото имаше пресконференция с президента на Сърбия Александър Вучич и медицинския щаб. За жалост говори главно един лекар с най-меко казано, странни мнения. Подиграваше се. Това бил най-маловажният вирус в световната история. Жените имали естествена защита, да ходят в Милано на пазар – сега никой не купува, намаленията са огромни. Абе, смях! А след няколко дни дойдоха тежките резултати и Вучич въведе много драстични мерки. Полицейски час! Никой да не излиза от 5 следобед до май 6 сутринта. За над 65-годишните в градовете и над 70-годишните по селата бе напълно забранено да излизат от къщи. Така че възрастните бяха поставени в нещо като домашен затвор. Първо се майтапиха, а после въведоха такива драстични забрани, че възмутиха повечето сръбски граждани. Защото в пандемия очакваш от властите последователност.

Но вие имате поглед върху региона. Имаше ли такива, които се справяха по-добре или всички правеха едно и също?

Да бъда честен, мерките бяха доста сходни. За мен най-добре се справи Хърватия, отчасти и Черна гора. А на Хърватия й беше много трудно, защото е туристическа страна. Словения граничи с Италия и затова имаше най-много проблеми; промени стратегията си в ход. За жалост Сърбия отбеляза около 10 000 заболели и 200 починали, най-висок процент в региона. Лекарите да отговорят защо. Но мерките навсякъде бяха подобни.

Дали този вирус промени политиката? Виждате ли нови разделения?

Тежък въпрос. В Сърбия се стигна до лоши неща. Пристигна първата медицинско дарение от Китай и Вучич отиде на летището, целуна китайското знаме, сълзи проля. Ама самолетът си беше наш, а полетът беше платен от Европейския съюз! Един напълно контролиран от властта таблоид „Информер“ постави из Белград билбордове с надпис „Благодарим, братко Си“ – за китайския президент. Режимът направи политическа пропаганда срещу ЕС и в полза на Китай. ЕС реагира много остро. Каза - ние ви даваме по-голяма помощ, плащаме полетите, а вие благодарите само на Китай. Защо билбордът не е „Благодарим, ЕС! Благодарим, България! Румъния, Германия, Италия“? Не. Само Китай. Сега - за Евросъюза. В началото той показа недостиг на солидарност. Всеки се занимаваше със себе си и най-остро реагира Италия. Защото тя бе засегната първа, за лош късмет имаше пряка авиолиния Ухан-Милано. ЕС трябва много да работи, за да изгради общи принципи за реакция при подобни пандемии. Има ги отдавна… (киха)

Нали не е корона?

Не е. Алергия от полените. Сега в Белград цъфти всичко, а аз само кихам... И още такива пандемии ще има. Та Европа трябва да си направи изводи.

Има ръст и на любимите ни конспиративни теории. Коя е най-смешната в Сърбия? Може сърбите да са измислили нещо по-интересно от нас.

Ами не. И в Сърбия, и в България са все същите глупости. Знаете, цял живот се занимавам с психология. В такава ситуация на несигурност човек се информира повече - да се защити. Това е идеалната среда за конспиративни теории. Днес основните са две. Сигурно и в България ги има. Първо, 5G мрежата. Че пренася вируса, мори хората и това го прави Бил Гейтс. Защо Бил Гейтс? Според мен той е на сметка от повече хора, за да продава повече Майкрософт, но както и да е. Другото е за някаква фантомна ваксина с чипове… Как ще се ваксинираш с чип? Не знам… С това не можете да се преборите. Говорят го и хора с академични звания и висше образование. Още по-лошо, с медицинско! Получават голяма публичност. Това ще нанесе големи щети на вярата в здравната система и в науката. Защото това са чутовни глупости. Но ето, във Войводина хора не дават да поставят 5G мрежа. Хвърлят камъни по работниците. Това е.

Освен теориите на конспирацията, вие като психолог къде виждате следа от вируса в душите?

Да се разберем. Пандемията е възможност да умреш. Страхът от смъртта е с нас! Американският класик в психологията Уилям Джеймс го описва като гнилата сърцевина на ябълката. Да, сега животът се завръща. Не се съмнявам, че в София хората вече седят по заведенията. Ние на Балканите обичаме да си дружим, симпатично е. Но известен страх ще остане. Дали той ще засили вярата в медицината? Защото в Сърбия, сигурно и в България, антиваксърите са много агресивни… Не знам… Да кажа обаче за възрастните. Аз бях от онези със забрана за излизане. Един месец не можех изобщо да изляза! Друго е да имаш двор, ама аз живея в града. И в мен остана гадното чувство, че ако сте над 65, не сте нужен. Сякаш при криза младите имат предимство. Аз за първи път виждам подобно послание и се чувствам много зле. Цял живот работиш за обществото, а когато навършиш години, това общество ти заявява, както казват американците, so sorry! Стой си вкъщи! Ако излезеш, ще се заразиш. И ще изместиш в болницата някой по-млад. Сурово послание.

Все пак, след 100 години учебниците ще опишат срещата между коронавируса и Балканите. Какво ще бъде заглавието?

Веднъж прочетох това: „Историята е учител на живота. Но трудно се намират ученици.“ Ние, балканците, сме лоши ученици за своята сложна и тежка история. Ама сега заглавието ще бъде – този път, по рядко изключение, Балканите бяха същите като останалата Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвърти ден оздравелите са повече от разболелите се от COVID-19 у нас
Четвърти ден оздравелите са повече от разболелите се от COVID-19 у нас
Отново на градина - учителското семейство Александрови
Отново на градина - учителското семейство Александрови