НОВИНИ

Кой е мъжът, свалил гръцкия флаг от пристанището в Кавала?

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 07.08.2023
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

35-годишен мъж от Банско е българинът, който в петък свали гръцкия флаг от пристанището в град Кавала и издигна на негово място българския с викове „Тук е България“.

За кратко мъжът е бил арестуван и привлечен като обвиняем за обида на националните символи, след което е освободен със забрана да напуска страната.

Той обаче не е спазил наложената му мярка и е влязъл в България, преминавайки преди това през полицейска блокада в района на град Драма.

Около 22.00 часа в петък Георги Асев влиза в България през граничен пункт “Илинден-Ексохи” с автомобил без номера. Спира за кратко на бариерата, след което потегля и я чупи. Това казаха от пресцентъра на гранична полиция. Мъжът е спрян и задържан от българските гранични власти за 24 часа в полицията в Гоце Делчев. Направен му е тест за алкохол и наркотици, който е отрицателен.

В момента 35-годишният мъж е настанен в психиатрично отделение в Благоевград, a състоянието му тепърва предстои да се изясни.

Това, което БНТ успя да разбере, е че Георги Асев е от Банско, но през последните години живее тук в Добринище. Работи като таксиметров шофьор. Негови съседи разказаха, че е тих човек, който досега не се е забърквал в неприятности. Познат е със своите патриотични възгледи.

На 2 август той организира протест на входа на Банско срещу нередностите и неправдите в страната и в света, по време на който блокира пътя за 3 минути.

Българското посолство в Атина остро осъди действията на Георги Асев в Кавала, определяйки ги като “абсолютно неприемливи и в пълно противоречие с отличните добросъседски отношения между България и Гърция”.

Очаква се Гърция да поиска екстрадиране на българина, който е с обвинения от тамошните власти освен за свалянето на националния флаг и за опасно шофиране, така и за унищожаване на обществено имущество. Мъжът има предишна присъда в България за управление на автомобил след употреба на алкохол.

Репортер: Аксения Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Динко от Ямбол излезе на свобода срещу гаранция от 5 000 лв.
Динко от Ямбол излезе на свобода срещу гаранция от 5 000 лв.
Треньорът на Астана: Лудогорец е сериозен отбор, но за нас е важно да победим утре
Треньорът на Астана: Лудогорец е сериозен отбор, но за нас е важно да победим утре