НОВИНИ

Кой лекува пациентите на починалите общопрактикуващи лекари?

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 24.11.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Здраве

Четирима лични лекари от Пловдивска област загубиха битката с COVID-19, а пациентите им сега остават без медицинска грижа. Ситуацията поставя много въпроси.

Хиляди са пациентите, които ще трябва да сменят личния си лекар в подобна ситуация.

"Трагична е ситуацията, съболезнования изказваме на близките на починалите, пациентите също страдат, тъй като тепърва трябва да сменят лекаря, при който са били дълги години, който единствено познава добре състоянието им", каза д-р Костадин Сотиров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Често пациентите случайно разбират, че са останали без личен лекар. Повечето от тях не знаят как да постъпят. Георги пътува от село, за да си направи кръвни изследвания. Тази сутрин научава от лаборантите, че семейната лекарка д-р Людмила Милчелиева е починала.

"Ти май нямаш лекарка, май е починала, вика коя ти е - викам Милчелиева, вика тя е починала и това беше. Нищо не знам, ще ходя да търся, имаше една друга, която я заместваше, Даскалова, трябва да питам нея", каза Георги Петров - пациент.

Д-р Даскалова обаче не може автоматично да поеме пациентите на своята колежка. Оставила е съобщение да я търсят едва след 15 декември.

"Случая с доктор Милчалиева, има нает лекар, който обаче те първа трябва да подаде документи за регистриране на самостоятелна практика в РЗИ, медицински надзор, да чака административната процедура да бъде одобрен", каза д-р Костадин Сотиров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Проблеми възникват и при издаването на болнични листове, например на карантинирани пациенти.

БНТ: Ако аз съм под карантина, кой ще ми издаде болничния лист?

"Практически към момента никой, трябва да се запишете при друг лекар, който въз основа на това предписание би могъл да издаде болничен лист и да разчита на милостта на НОИ да не предявят претенции за това, че към онзи момент, в който вие сте била под карантина и не сте била негов пациент", каза д-р Костадин Сотиров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Според официалната статистика всеки личен лекар се грижи средно за 19 пациенти с коронавирус. Реалният им брой обаче е три пъти повече, тъй като в официалните данни не влизат антигенните тестове.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Франция забраниха разпространението на снимки на полицаи по време на акция
Във Франция забраниха разпространението на снимки на полицаи по време на акция
Депутатите приеха минималната пенсия да бъде 300 лв. от 1 януари
Депутатите приеха минималната пенсия да бъде 300 лв. от 1 януари