НОВИНИ

Кой остана без работа заради кризата?

bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 28.04.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Институтът за пазарна икономика публикува анализ на безработицата у нас по данни на Агенцията по заетостта за март. Според тях, миналия месец поне 38 хил. души са загубили работата си. Какъв е профилът на новия безработен у нас и какви са тенденциите ?

БНТ: Кои хора губят най-често работата си в условията на коронавирус?

Адриан Николов - анализатор към института за пазарна икономика: Профилът на новите безработни не е толкова по-различен, колкото очаквахме. Тъй като антикризисните мерки, които правителството прилага за ограничаване на ефектите от коронавируса, са насочени към много конкретни отрасли, тоест, забранено е предимно действието на хотели, ресторанти, барове, на туризма като цяло, но и на транспорта до някаква степен. И съответно очаквахме да видим предимно работници, които отговарят на профила на тези индустрии - предимно младежи, предимно с по-ниско образование. Има такова известно различие, но не е толкова ясно изразен профилът, колкото очаквахме да видим. Това, което ни изненада също е, че през март има завишен брой висшисти спрямо обичайното състояние на безработицата в страната, което е един необясним феномен за нас.


БНТ: Къде у нас в момента е най-трудно да си намериш работа?

Адриан Николов - анализатор към института за пазарна икономика: Със сигурност в общините, които са доминирани от туристическия сектор, в следващите няколко месеца състоянието на пазара на труда ще е много тежко. Тук говорим за общините около Бургас, които на практика са почти изцяло туризъм, там друга икономика почти няма. На преден план излиза и Благоевградска област с нейния смесен профил, от една страна, на индустрия с относително ниска добавена стойност, от друга страна, с много ясно изразен туризъм. Там за щастие обаче зимният сезон успя да приключи горе-долу преди мерките да настъпят и съответно можем чак догодина да говорим за системни ефекти от ограничителните мерки.


БНТ: Вашата прогноза - кои от новите безработни ще се върнат най-трудно на работа и какъв е вашият съвет към тях?

Адриан Николов - анализатор към института за пазарна икономика: Със сигурност хората с ниско образование и ниска квалификация и умения, нерелевантни на пазара на труда, ще се реализират най-трудно. И всъщност това, което е притеснително, което виждаме в данните досега е, че има и доста голям дял такива хора. Съответно може би вече трябва да говорим за мерките на държавата, тъй като в момента повечето такива мерки на пазара на труда, които прилагаме, са насочени към създаване на временна заетост. Но те трябва да бъдат прехвърляни все повече към образование и квалификация на кадрите, за да могат те да придобиват умения, които да могат да им създават трайна заетост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци носят храна на болни хора
Доброволци носят храна на болни хора
"ВМЗ"-Сопот започва производството на нов гранатомет, собствена разработка
"ВМЗ"-Сопот започва производството на нов гранатомет, собствена разработка