COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Кой остана без работа заради кризата?

от БНТ
20:46, 28.04.2020
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Институтът за пазарна икономика публикува анализ на безработицата у нас по данни на Агенцията по заетостта за март. Според тях, миналия месец поне 38 хил. души са загубили работата си. Какъв е профилът на новия безработен у нас и какви са тенденциите ?

БНТ: Кои хора губят най-често работата си в условията на коронавирус?

Адриан Николов - анализатор към института за пазарна икономика: Профилът на новите безработни не е толкова по-различен, колкото очаквахме. Тъй като антикризисните мерки, които правителството прилага за ограничаване на ефектите от коронавируса, са насочени към много конкретни отрасли, тоест, забранено е предимно действието на хотели, ресторанти, барове, на туризма като цяло, но и на транспорта до някаква степен. И съответно очаквахме да видим предимно работници, които отговарят на профила на тези индустрии - предимно младежи, предимно с по-ниско образование. Има такова известно различие, но не е толкова ясно изразен профилът, колкото очаквахме да видим. Това, което ни изненада също е, че през март има завишен брой висшисти спрямо обичайното състояние на безработицата в страната, което е един необясним феномен за нас.


БНТ: Къде у нас в момента е най-трудно да си намериш работа?

Адриан Николов - анализатор към института за пазарна икономика: Със сигурност в общините, които са доминирани от туристическия сектор, в следващите няколко месеца състоянието на пазара на труда ще е много тежко. Тук говорим за общините около Бургас, които на практика са почти изцяло туризъм, там друга икономика почти няма. На преден план излиза и Благоевградска област с нейния смесен профил, от една страна, на индустрия с относително ниска добавена стойност, от друга страна, с много ясно изразен туризъм. Там за щастие обаче зимният сезон успя да приключи горе-долу преди мерките да настъпят и съответно можем чак догодина да говорим за системни ефекти от ограничителните мерки.


БНТ: Вашата прогноза - кои от новите безработни ще се върнат най-трудно на работа и какъв е вашият съвет към тях?

Адриан Николов - анализатор към института за пазарна икономика: Със сигурност хората с ниско образование и ниска квалификация и умения, нерелевантни на пазара на труда, ще се реализират най-трудно. И всъщност това, което е притеснително, което виждаме в данните досега е, че има и доста голям дял такива хора. Съответно може би вече трябва да говорим за мерките на държавата, тъй като в момента повечето такива мерки на пазара на труда, които прилагаме, са насочени към създаване на временна заетост. Но те трябва да бъдат прехвърляни все повече към образование и квалификация на кадрите, за да могат те да придобиват умения, които да могат да им създават трайна заетост.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
От 1 юни може да се подават онлайн заявления за прием във варненските детски градини и ясли
От 1 юни може да се подават онлайн заявления за прием във варненските детски градини и ясли
Уникални кадри показват България, заснета от самолет през 1925 г.
Уникални кадри показват България, заснета от самолет през 1925 г.