НОВИНИ

Колко са зимуващите водолюбиви птици у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 17.01.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Екология
Слушай новината

Орнитолозите у нас с мащабна акция за преброяване на зимуващите птици в България. Преброяването се осъществява едновременно в Европа и Северна Африка.

Страната ни е част от едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, в което се включват над 15 000 души от цял свят.

Преброяването се прави от края на 60-те години на миналия век и е изключително важно, защото дава ясна картина за миграцията и популацията на птиците. Тази година у нас се включиха над 40 екипа от членове на Българското дружество за защита на птиците и доброволци. Те посетиха всички големи водоеми в страната - това са над 200 влажни зони.

За Варненския регион това е Черноморското крайбрежие. Преброяването тече и в момента, като екипите имат 14 точки за наблюдение по цялата плажна ивица.

Орнитолозите имат специална апаратура, с която наблюдават местата на местообитание. Знае се през годините къде избират да зимуват птиците и се следи процеса във времето.

Преброяването няма за цел да даде абсолютно точни цифри, защото птиците не са маркирани, но дава ясна представа за промените в климата на планетата и повод ние хората да се замислим колко вредим понякога.

Вижте още във видеото.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богдан Кирилов: Очаква се през юни 2,5 милиона българи да бъдат ваксинирани
Богдан Кирилов: Очаква се през юни 2,5 милиона българи да бъдат ваксинирани
Празнуваме Антоновден
Празнуваме Антоновден