НОВИНИ

Колко ще ни струва шезлонгът и чадърът на морето това лято

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 25.05.2020
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Днес изтича срокът, в който концесионерите и наемателите трябва да уведомят министъра на туризма за цените на плажните принадлежности за предстоящия летен сезон. Те трябва да са не по-малко от 50% от цените за сезона миналата година или от максималните по съответния договор.

Предвидена е и caнкция в размер нa 50 хил. лв. за тези фирми, кoитo нe изпълняват зaдължeниятa cи. При повторно нaрушeниe глобата ще е двойна - в размер нa 100 хил. лв.

Концесионерите на варненските плажове потвърдиха, че ще бъдат готови за началото на сезона 1- ви юни. Предложенията на наемателите на плажовете са основно за 50% по-ниски цени на плажните принадлежности в сравнение с миналогодишните. Според тях обаче е трябвало да има по-гъвкава политика по отношение на мерките за насърчаване на вътрешния туризъм.

Като пример концесионерите посочиха, че ако намалят цените на плажните принадлежности на 100%, би било нормално да не плащат наем за целия сезон. Ако облекченията са за 50%, то и наемът да е наполовина. А при сегашното положение концесионерите се чувстват притиснати и ощетени.

Сезонът ще започне, а на тях ще има трябват средства, за да покриват задължения към НАП и НОИ, ако не го направят в срок, ще им бъде начислена 10 % лихва. Факт е, че концесионерите на варненските плажове са готови с предложенията си за намаляване на цената на плажните принадлежности, но отказват да застанат пред камера, докато не бъдат приети всички мерки за сезона.

В същото време предложението на Министерството на туризма за по-малко и редуцирани спасителни постове по морето, породи безпокойство за здравето и живота на хората, от страна на Организацията на Българския червен кръст във Варна. Според специалистите системата на водната спасяване е задължително на един пост да дежурят по двама спасители.

Техниките за водно спасяване са много специфични и това е причината още по време на обучението, спасителите да са в екип по двама. Оставянето на един спасител на пост не достатъчно, за да се гарантира сигурността на почиващите край морето.

Милена Сиракова - директор на БЧК - Варна: Една от спасителните техники при мъртво вълнение големи вълни е спасителна техника с въже. Спасителят влиза, за да окаже помощ на давещия се, като е вързан с въже, а този, който остава на брега, трябва да го изтегли. Има си и организация от старшите спасители, идват от съседните постове по един спасител. Ако спасителите на постовете са само по един, кой би изтеглил спасителя с потенциалният давещ се. Ако дойдат спасители от съседните постове, то тяхната зона остава неохраняева и ето по-голям риск и невъзможност да се окаже подкрепа на хора в нужда.

И тъй като спасителят носи наказателна отговорност при инцидент, промяната на тази близо 50- годишна система за водно спасяване би трябвало да се направи след задълбочен анализ и оценка на риска, е мнението на експертите. Становище на Българският червен кръст вече е входирано в Министерството на туризма.

Очаква се решение. А от седмица провеждането на курсове за нови спасители към БЧК - Варна отново е възобновено. Над 200 души са със заверени талони за работа за област Варна. Добрата новина е, че ще има достатъчно спасители, които да обезпечат плажовете.

Репортер: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко остава състоянието на пострадалите при инцидента в с. Дебрашица
Тежко остава състоянието на пострадалите при инцидента в с. Дебрашица
Франция реже полети до места, до които с влак се стига за по-малко от 150 минути
Франция реже полети до места, до които с влак се стига за по-малко от 150 минути