НОВИНИ

Коментари и анализи след ескалиралото напрежение при протеста на медицинските сестри

bnt avatar logo
от БНТ
18:48, 06.03.2020
Чете се за: 01:56 мин.
Общество

Пет медицински сестри останаха барикадирани цяла нощ в сградата на бившия Партиен дом.

Протестиращите заявиха, че ще останат вътре, докато исканията им за здравна реформа, по-добри условия на труд и заплащане бъдат чути. Шефът на НСО заяви, че на този етап не планира принудително извеждане на медицинските сестри, но изрази надежда, че до вечерта те сами ще излязат.

Протестите и напрегнатата обстановка коментираха председателят на асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Христова и анализаторът Аркади Шарков в предаването "Още от деня" по БНТ.

Според Милка Христова това, което се случва, е трагедия, защото е в резултат на 20-годишно неглижиране на съсловието на професионалистите по здравни грижи.

Милка Христова - председател на асоциацията на професионалистите по здравни грижи: Да, това е отчаян акт на колеги, които искат да изразят отношението и на останалите колеги, които в момента са на работните си места. Ние от асоциацията подкрепяме всички искания, защото това са нашите общи искания, но не се съгласяваме с начините, по които колегите се опитват да го постигнат, защото това не води до нищо добро.

Тя сподели, че от асоциацията вчера са имали разговор с протестиращите и са разбрали, че те са неотклонно решени да отстояват докрай своите искания, стоейки пред институциите, но след това нещата са се променили.

Според анализатора Аркади Шарков темата се политизира, отколкото да има икономически здрава логика зад нея. Той заяви, че проблемите със заплатите са най-вече в общинските болници.

Аркади Шарков - анализатор: Специалистите по здравни грижи - техният труд е безценен. Винаги има нужда от повишаване на оценката чисто финансово на положените от тях усилия особено в условия на епидемия. Връщайки се към исканията на дамите, барикадирали се в парламента, темата по-скоро се политизира, отколкото да има икономически здрава логика зад нея. Да, има проблем със заплатите на медицинските сестри в определени болнични заведения. Около 2/3 от болниците в България са публични дружества, една част са държавни, други - общински, и 1/3 частни. Проблемите със заплатите са най-вече в общинските болници.

Милка Христова заяви, че не може да приеме аргументите на Ананиев изцяло. Според нея е факт, че здравната система е консервативна и всяка революция ще доведе до непредвидими обстоятелства, които няма да бъдат добри нито за специалистите, нито за гражданите.

Милка Христова - председател на асоциацията на професионалистите по здравни грижи: Затова трябва да има едно широко обществено обсъждане на новия модел, който от няколко години предлага министърът на здравеопазването. Нашите основни разногласия с министъра са, че искаме едно и също, но не получаваме съответните срокове кога това ще се случи. Ние искаме една нормална стратегия, в която да е ясно какво ще се направи сега, след една или след две години. Искаме точни правила за тяхното изпълнение и контрол. Контрол липсва в системата и това е огромен проблем за всички лечебни заведения.

Аркади Шарков добави, че много време се забавят определени реформи.

Аркади Шарков - анализатор: В България има 380 болници, 2/3 са публични, в не малка част са в забранителен списък за приватизация, ликвидация или консолидация. Консолидирането на част от тези търговски дружества, както и ликвидирането на такива, които не са нужни на определени места и заменянето им с медицински центрове, които да обслужват местното население, би спомогнало затова ресурсът, който е именно - медицински, финансов и човешки, да бъде пренасочен към такива заведения, които могат да осигурят заплати за медицински сестри - достатъчно добри, за да им осигурят и добър начин на живот.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в НС заради кризата с медицинските сестри (ОБЗОР)
Скандал в НС заради кризата с медицинските сестри (ОБЗОР)
На барикадата: Ситуацията с протеста на медицинските сестри е спокойна
На барикадата: Ситуацията с протеста на медицинските сестри е спокойна