НОВИНИ

Конституционният съвет на Франция одобри закона за здравния пропуск

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:15, 05.08.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
конституционният съвет франция одобри закона здравния пропуск
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Конституционният съвет на Франция даде зелена улица на закона за разширеното използване на здравен пропуск, с който се въвежда и задължително ваксиниране на здравните работници. Това са ключови мерки от стратегията на президента Еманюел Макрон в битката с пандемията от коронавируса.

Санитарният пропуск е сертификат за негативен тест, пълна ваксинация или преболедуван COVID-19. На 21 юли той беше въведен за достъп до културни и спортни обекти с над 50 посетители.

След шест дни на бурни дебати Националното събрание и Сенатът на Франция гласуваха от 9 август да се разшири прилагането на мярката в ресторантите и кафенетата, изложенията и транспорта на дълги разстояния - влакове и вътрешни полети. Той ще се изисква и от посетители в здравни заведения, както и от пациенти, с изключение на спешните.

Депутати от левицата възразиха, че текстове от закона нарушават основни права. Те сезираха за тях най-висшият орган, който определя съответствието на законови разпоредби с Основния закон на страната, и който французите често наричат Съвета на мъдреците.

С днешното си решение Конституционният съвет отхвърли като противоконституционни две положения от закона. Едно от тях е задължителната 10-дневна карантина на всеки с положителна проба за коронавируса. Отхвърлено е и освобождаването на служител на срочен договор, който не е представил изисквания от него здравен пропуск. Аргументът е, че те ще се третират различно от хората на безсрочен договор, които не може да бъдат уволнявани.

Френските власти въведоха новите мерки в ситуация, която според здравния министър Оливие Веран е начало на четвърта вълна на пандемията. Според социологическите анкети мнозинството от французите одобряват здравния пропуск, но противниците организират масови демонстрации. През миналия уикенд около 200 000 души излязоха на улицата в Париж и други градове на Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девети ден с екстремно горещо време, утре се очаква захлаждане
Девети ден с екстремно горещо време, утре се очаква захлаждане
Отходната тръба на Синеморец се излива директно в морето
Отходната тръба на Синеморец се излива директно в морето