НОВИНИ

Координацията на ангажираните доброволци – съвместен ангажимент на общините и централните институции

bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 29.03.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Политика
координацията ангажираните доброволци ndash съвместен ангажимент общините централните институции

Взаимодействието между институциите в условията на извънредно положение бе обсъдено на проведената днес в МС среща между вицепремиера Томислав Дончев и председателя на НСОРБ Даниел Панов – кмет на община Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на НСОРБ.

На срещата присъстваха още министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, здравният министър Кирил Ананиев, заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева, Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, както и представители на БЧК и „Информационно обслужване“ АД.

До дни ще бъде разработена специална информационна платформа, която ще поддържа база данни за регистрираните доброволци, които ще бъдат насочвани към дейности в помощ на Националния оперативен щаб на местно ниво.

Първоначално в системата ще бъдат интегрирани всички регистрирани доброволци от БЧК и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

НСОРБ ще събере данните на записаните по общини желаещи да се включат като доброволци.

ВАЖНО! Всички постъпили данни ще бъдат проверявани автоматично от службите на МВР с цел избягване на опитите за злоупотреба от криминално проявени лица.

Доброволците ще бъдат насочвани към съдействие на институциите и общинските администрации в следните направления:

· подкрепа за медицинските заведения;

· подкрепа за социалните служби и РЗИ;

· подкрепа за службите на реда и КПП в областните градове.

НСОРБ поддържа данни за контактните телефони за заявка на храни и медикаменти от възрастни, самотно живеещи и трудно подвижни лица по общини, която се обновява ежедневно и е достъпна през сайта на НСОРБ и през сайта на МТСП.

По-рано вчера министърът на здравеопазването издаде заповед, която регламентира обмена на информация за карантинираните лица между РЗИ и кметовете на общини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Съставят актове от по 5 000 лв. за разходка в София
Фандъкова: Съставят актове от по 5 000 лв. за разходка в София
10 000 лв. гаранция за мъжа, нарушил карантината в София
10 000 лв. гаранция за мъжа, нарушил карантината в София