НОВИНИ

Косатки нападат яхти край Гибралтарския проток - какво предизвиква агресията им

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
12:15, 26.06.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Две яхти от състезанието "Оушън рейс" бяха нападнати от косатки близо до Гибралтарския проток. Черно-белите бозайници не са нанесли сериозни щети на плавателните съдове.

През последния месец десетки собственици на яхти и малки кораби съобщават за подобни атаки край бреговете на Испания и Мароко. Някои от сблъсъците са предизвикали пробив в корпуса на морските съдове и щети по оборудването.

Какво предизвиква агресията на косатките?

Кадрите са от последното документирано нападение на косатки срещу малки плавателни съдове край Испания. Вече има регистрирани стотици атаки близо до Гибралтарския проток. Повечето си приличат по това, че косатката се насочва към руля в задната част на корпуса, опитва се да го захапе или да го счупи.

"Бяхме нападнати от три или четири косатки. Видяхме ги да се приближават към нашата лодка и 30 секунди по-късно рулят ни беше повреден. Те атакуваха директно руля, без да плуват около лодката, без да си играят с нищо. Блъснаха се в него с пълна скорост", каза Фридрих Зомер, собственик на ветроходна лодка.

Пораженията ясно личат при прегледа на сух док.

"Този съд напълно е загубил руля си. Счупили са кърмовата стойка, кормилния отвор и са нанесли поражения на корпуса", каза Рафаел Печи, управител на корабостроителница.

В района на Трафалгар действат природозащитници, които от дълго време наблюдават група косатки и регистрират нападенията им. Една теориите им е, че водачът на групата, наречена Гладис, е имала лош сблъсък с руля на лодка в миналото. Сега тя учи други косатки да атакуват руловете на плавателни съдове.

"През последните три години е имало повече от 600 атаки срещу платноходки. В много от видеоклиповете в началото можете да видите косатка, която е внучка на Гладис. Тя атакува с особена, неконтролирана ярост. Не можем да сме сигурни, но забелязваме, че агресията й винаги е насочена срещу руля", каза Мария Долорес Иглесиас, ръководител на група еко-доброволци, Трафалгар.

В периода от 2020 до 2022 г. четири плавателни съда са били потопени при подобни атаки. Няма данни за човешки жертви, но плаването в зоната на Гибралтарския проток - край Испания или край Мароко, вече буди тревога сред собствениците на яхти и малки кораби. Учените определят поведението на косатките като необичайно, но засега нямат официално обяснение за него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев с писмо до европейските лидери за еврочленството на РСМ
Радев с писмо до европейските лидери за еврочленството на РСМ
Станимира Петрова открива програмата в турнира по бокс на Европейските игри
Станимира Петрова открива програмата в турнира по бокс на Европейските игри