НОВИНИ

Коя е Ангела Меркел?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:51, 26.09.2021
Чете се за: 02:40 мин.
По света
предстои последната среща върха ангела меркел
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Близо две десетилетия Ангела Меркел е незаобиколим фактор на световната политическа сцена. Жената, която неочаквано за мнозина стана канцлер. Устоя на не една и две европейски и световни кризи, непоклатима пред възхода на популистите. Канцлерката, която днес слиза от сцената.

Ангела Меркел е на 35 години, когато пада Берлинската стена. Дъщеря на протестантски пастор, идваща от Източна Германия. Дипломиран физик, омъжвала се е два пъти. В началото на кариерата ѝ я наричат "момичето на Кол". Но Анджи, както е позната сред близките си, бързо доказва, че е личност, която ще остави своя собствена следа. И то дълбока.

"Ще бъда директна - ако трябва да се извиняваме за това, че във времена на криза, сме избрали да бъдем добронамерени, то значи това не е моята държава", заяви Ангела Меркел.

За 16-те години като германски канцлер, тя се среща с четирима френски президенти, петима британски и осем италиански премиери. Топли са отношенията ѝ с всички американски президенти, с изключение на Доналд Тръмп.

На кого Меркел ще липсва повече - на германците или на европейците

В често турбулентната политическа обстановка, Меркел е символ на стабилността. Критикуват я за начина, по който овладява кризата в Еврозоната, както и за политиката ѝ спрямо южноевропейските държави.

Прокарваното от нея "затягане на коланите" не се хареса на Италия и Гърция. Отново те бяха сред недоволните, когато по време на бежанската криза през 2015 година "отвори вратите" на Европа за мигранти.

"Германия е силна държава и винаги трябва да си казваме: Постигнали сме толкова много, значи ще се справим и с това. Можем да се справим с всичко. Няма непреодолимо предизвикателство за нас", каза още Ангела Меркел.

Със същата увереност подходи към последното голямо изпитание - пандемията. И не се притесни от протестите, когато вярваше, че единственото решение е затягане на мерките.

Наричат Ангела Меркел "последния европеец". Източногерманката, която искрено вярва в западноевропейските ценности. Лидерът, в чиито обувки трудно ще влезе следващия германски канцлер.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията задържа мъж, опитал да заличи надписа на паметника на Съветската армия
Полицията задържа мъж, опитал да заличи надписа на паметника на Съветската армия
Двама българи са задържани в Гърция за нелегален внос на 30 тона бензин
Двама българи са задържани в Гърция за нелегален внос на 30 тона бензин