НОВИНИ

Коя e Камала Харис - кандидатът за вицепрезидент на САЩ?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:30, 12.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Кандидатът за президент на демократите Джо Байдън обяви своя избор за вицепрезидент. Това е 55-годишната Камала Харис - сенатор от Калифорния. Харис е първата цветнокожа жена и първата американка с азиатски корени, избрана за кандидат за вицепрезидент.

Камала Харис е родена в Оукланд, щата Калифорния в семейство на имигранти - баща ѝ е родом от Ямайка, а майка ѝ е от Индия. Дори и след развода на родителите си, Камала и сестра ѝ Майя са отгледани в духа на ценностите на двете култури.

Пет години живее с майка си и сестра си в Канада, но после се връща в САЩ, където завършва колеж, а след това и право в Калифорнийския университет.

Става първата жена, избрана за прокурор в Сан Франциско и главен прокурор на Калифорния. Тя е първата чернокожа на този пост. От 2017 г. е сенатор от същия щат. Опита да спечели номинацията на демократите за предстоящите президентски избори.

Камала Харис, кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия: Заставам пред вас с ясното съзнание за битката, която предстои и за нещата, които трябва да бъдат направени.

По време на кампанията си не пести критики дори спрямо Джо Байдън, за когото през март тази година даде подкрепата си и към чийто екип се присъединява сега.

Очакванията са Харис да внесе баланс в кандидат-президентската двойка на Демократите, но и да привлече гласове сред чернокожите избиратели.

В Оукланд, където е родена, посрещнаха с радост новината за избора ѝ, но във Вашингтон има и скептици.

А президентът Доналд Тръмп, който се бори за втори мандат на изборите на 3 ноември, не скри изненадата си от решението на своя съперник, определяйки Камала Харис като посредствена по време на първичните избори на Демократическата партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неприятности за Левски преди гостуването в Кърджали
Неприятности за Левски преди гостуването в Кърджали
 Протест за машинно гласуване пред МС
Протест за машинно гласуване пред МС