НОВИНИ

Край на изборите в Русия: Пропрезидентската партия води в сондажите

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:46, 19.09.2021
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Без изненади завършва третият и последен ден от изборите в Русия, преминали под мотото "Избираме заедно".

Сондажите показват, че 4 формации със сигурност преодоляват бариерата от 5% за влизане в Долната камара на руския парламент, сред които е прокремълската партия "Единна Русия".

По последни данни избирателната активност надвишава 45%. В 12 региона гласуват и за губернатори, а в 39 - за депутати в местните парламенти.

Към 15.00 часа московско време, когато завършиха изборите в Далечния изток, по данни на ЦИК бяха гласували близо 41% от избирателите.

Изненади няма, след като сподвижници на опозиционера Алексей Навални не бяха допуснати до участие. Според независими наблюдатели изборите не отговарят на международните стандарти, заради цензурата в медиите, отстраняване на кандидати и множество нарушения.

Изборни секции в България: Руснаци гласуваха у нас за Държавната дума

"Видяхме тълпи от хора пред избирателни секции в много региони. Това е принуда за гласуване. В събота и неделя, особено през нощта, съобщаваха за проникване на хора в неправилно запечатани помещения за съхранение на бюлетини", заяви Станислав Андрейчук, група за наблюдения на избори "Голос".

Властите съобщиха за безпрецедентни кибератаки на сайта на Централната избирателна комисия.

"Атаките продължават, те имат ясен фокус. Ние сме спокойни и ще се борим с това", допълни Елла Памфилова, председател на ЦИК.

Имаше и такива куриози. Френски телевизионен екип засне кандидат за парламента на Санкт Петербург от опозиционната партия Яблоко, който има двама двойници, със същите малки имена и фамилии.

Три кибератаки в Русия по време на изборите

"Нашите власти са организирали двама фалшиви Вишневски", добави независимият кандидат Борис Вишневски.

Двамата са неоткриваеми, но смяната на имената им е потвърдена официално, казва френският репортер.

"Няма нищо незаконно в това някой да си смени малкото име, бащиното или фамилията", каза още Олга Сердюк, избирателна комисия на Санкт Петербург.

На тези избори можеха да гласуват над 600 000 души с руски паспорти от сепаратистките Донецка и Луканска области на Украйна. Киев нарече това стъпка към анексиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с бронз на двойки жени от Балканското по тенис на маса
България с бронз на двойки жени от Балканското по тенис на маса
Славия поднесе изненадата, Лудогорец пострада след красив гол
Славия поднесе изненадата, Лудогорец пострада след красив гол