НОВИНИ

Кралят на лукса: Франсоа Анри Пино

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:42, 01.04.2020
15016
Чете се за: 02:00 мин.
Още

Той е чудовищно богат, случил е на баща и е женен за една от най-бляскавите актриси - Салма Хайек. Франсоа Анри Пино е новият герой в рубриката на Бизнес.БГ "Профили".

Блясъкът му отива. По наследство и осъзнат избор. Наричат го Краля на лукса. Франсоа Анри Пино е син на втория по богатство във Франция и 23-ти в света - Франсоа Пино, с авоари оценявани на 34,8 милиарда долара. 57 годишен, зодия близнаци.

Франсоа Анри Пино се дипломира в елитното висше бизнес училище ХЕК в Париж. Прави опити за самостоятелен бизнес отвъд океана, прицелва се и в бизнес училището в Станфорд. Но не успява да вземе Зелена карта и се завръща у дома. След 13 години опити и начинания, се посвещава на семейния бизнес.

Главен изпълнителен директор на семейния конгломерат PPR, който прелива в Керинг. И точно Франсоа Пино младши застава зад промяната и фокусиране на модната империя върху луксозните брандове.

"Луксът не е демократизиран. Луксът е глобализиран"

Гучи, Ив Сен Лоран, Баленсиага, Венета Ботега, Александър Маккуин, Бушрон са част от Керинг, ръководена от Франсоа-Анри Пино. Казват, че не просто притежава модни компании, а познава света на модата.

"Не купуваш лукса за да влезеш в обществото, а за да се разграничиш от другите"

Хубавото вино също е в полезрението му, като член на борда на прочутата винарна Шато Латур в Бордо. Лукс, изкуство и история имат специално място в Аукционната къща Christie's, управлявана от семейство Пино. Преди 9 години на търг продават бутилка от колекцията 1961-ва за 222 900 долара.

Към бизнес колекцията си Пино - син включва и футболния отбор Рен. С него влиза в десетката на най-богатите собственици на футболни клубове.

Красивите и магнетични жени влизат в живота му, не без скандали. Свързват го с магнетичната Никол Кидман. А връзката му със супермодела Линда Еванджелиста не остава скрита дълто. През 2006 г. на бял свят се появява Аугустин Джеймс, а няколко години по-късно красавицата обявява името на бащата и завежда дело за рекордна издръжка от 46 000 долара месечно.

Има две деца Франсоа и Матилд от първата си съпруга Дороти Лепер, с която се разделя през 2004 г.

Голямата любов влиза в живота му през 2006 г. - Салма Хайек. Актрисата е доста скептична и не очаква да има такова сериозно продължение. Но щурото момиче, темпераментната Салма Хайек става законна съпруга на милиардера. Той не я затваря в позлатена клетка. Дава й свобода и подкрепа да продължи да играе. След раждането на дъщеря им Валентина Палома, звездата се включва активно и в благотворителните проекти на съпруга си.

Благотворителните каузи са в кръвта му. Пез 2008 г. Франсоа Анри Пино създава Фондация за борба срещу насилието над жените. Преди пет години започва подкрепата на програмата Women in motion в прочутия кинофестивал в Кан. Жените пред и зад камерата са във фокуса на прожекторите.

100 милиона евро дари семейство Пино за реконструкция на катедрала Нотр дам в Париж - след пожара на 15 април 2019 г. Отказва да ползва и голямото данъчно облекчение заради дарението. Жест, който французите няма как да подминат и забравят. А семейство Пино има и емоционална връзка с този район - резиденцията им е в близост, тайнстовото на брачната церемония също е свързано със сърцето на Париж.

В сегашната невиждана в историята ситуаци милиардерът дарява 3 милиона хирургичеки маски, доставени от Китай. Някои от модните къщи на Керинг се готвят да поризвеждат маски. Финансова подкрепа изпращат и за Института Пастьор в изследователската дейност в борбата срещу Covid-19.

Господин перфектен продължава да гледа напред, с утвърждението:

"Не изпитвам чувство на носталгия. Утрешният ден е това, което ме интересува"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Пандемията от COVID-19 ескалира в световен план
СЗО: Пандемията от COVID-19 ескалира в световен план
Заплашени ли са еврозоната и ЕС от разпадане след кризата с COVID-19
Заплашени ли са еврозоната и ЕС от разпадане след кризата с COVID-19