НОВИНИ

Красимир Вълчев посети частна ясла в първия ден след карантината

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:11, 22.05.2020
6287
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

От днес до 1 юни - поетапно отварят детските градини и яслите в цялата страна. Има ли вече родители, които изпратиха децата си на градина и как ще работят детските заведения в извънредната епидемиологична ситуация?

С нетърпение децата от столична частна ясла прекрачиха прага и след двумесечна изолация.

Емил - родител: Липсваше й със сигурност, тя общо взето два месеца си повтаряше имената на лелите и децата в яслата, а ние решихме, защото работим и трябва и да гледаме и детето, и няма как.

Елена - родител: Този период наистина не й повлия много хубаво, тя реално погледнато вкъщи постоянно искаше някой да й обръща внимание, на нас ни беше трудно, защото трябваше да работим.

В тази детска ясла персоналът вече е тестван за коронавируса. Мярка, която засега не могат да си позволят всички общински ясли.

Илонка Горанова - директор на частна детска градина: Вчера се тества целият персонал, всички сме здрави здрави, слава богу. Ние си заплатихме тестовете, детската градина плати.

Всъщност голяма част от новите мерки не са чак толкова нови за работещите в детски градини и ясли.

Илонка Горанова - директор на частна детска градина: В предучилищното образование това винаги се е правило и бих казала, че винаги е било един от задължителните регламенти. Особено след следобеден сън да се мери температурата на децата, и това не е чужда практика при нас.

Министърът на образоването е посетил много общински детски градини, но днес за първи път се запозна и с работата на частните. Наблюдението му е необходимо за предстоящото изменение за облекчени изисквания за откриването на детски градини в обособени частни от сгради.

Красимир Вълчев - министър на образованието: Тук ми беше полезно да посетя тази детска градина и да видим такъв модел, партерни стаи, с дворно пространство са подходящи за откриването на малочислени детски градини.

Облекчените изисквания ще допринесат за решаването на проблемите с липсата на места в столицата, защото има недостиг на места за строене на нови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Горанов рамо до рамо в Перник. Инспектират как градът се справя с водния проблем
Борисов и Горанов рамо до рамо в Перник. Инспектират как градът се справя с водния проблем
Депутатите разглеждат на първо четене намаляването на ДДС за ресторанти и за книги с 9%
Депутатите разглеждат на първо четене намаляването на ДДС за ресторанти и за книги с 9%