НОВИНИ

Министър Вълчев: Дните в електронна среда ще се приравнят на редовното обучение

bnt avatar logo
от БНТ
19:15, 30.03.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Образование

Успешно стартира дистанционното обучение. Сега, когато се обучават в електронна среда, децата учат повече. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в "Още от деня".

Учителите имат учебна програма. В нея са резултатите, които трябва да придобият децата – знания и умения. При традиционната организация това се осъществява чрез учебни часове. В момента се осъществява от една страна синхронно – в реално време, което наподобява часа в училище, и асинхронно – като се възлагат задачи, децата работят, учителите комуникират индивидуално или групово с част от тях. Успешно стартира дистанционното обучение. Голям процент училища и учители за по-малко от три дни успяха да създадат организация, коментира просветният министър.

Не може да се ползва само синхронната форма на обучение, за нея трябва непрекъсната връзка с интернет, а понякога тя се разпада, помощ от родители също е належаща за справяне с технологиите. Затова министърът изтъкна необходимостта от съчетанието на двете форми на обучение: реалната и виртуалната.

Не е важното да стоиш в час, за да придобиеш резултатите в учебната програма. Най-важно е да провокираме интереса за учене на децата. Ако успеем да го направим, те ще прочетат много повече извън часа. Това е префокусирането на съвременните образователни системи, каза Вълчев.

Тези дни, които са в електронна среда, ще се приравняват на редовното обучение. Дори ще компенсираме част от изоставането, което беше по време на грипната ваканция. В зависимост от това кога се възстанови присъственият учебен процес ние ще направим оценка колко време има нужда. Най-малко има нужда от 5 или 10 дни за приключване на учебната година.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Велев: Мярката 60/40 не може да даде търсения резултат
Васил Велев: Мярката 60/40 не може да даде търсения резултат
100 протокола и два акта за неспазване на ограничителните мерки в Русе за ден
100 протокола и два акта за неспазване на ограничителните мерки в Русе за ден