НОВИНИ

Кремъл: Путин остава открит за разговори с Байдън, но с условия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:55, 02.12.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
путин телефонния разговор байдън ефективен диалог сащ възможен
Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън е заявил готовност за среща с Владимир Путин, ако руският лидер търси начин за прекратяване на войната в Украйна. Байдън уточни, че евентуален разговор ще бъде съгласуван с Франция и НАТО.

В отговор Кремъл обяви, че президентът Путин остава открит за разговори. Говорителят Дмитрий Песков обяви, че Москва не е готова да приеме условието на САЩ за изтегляне от Украйна. По думите му отказът на Вашингтон да признае анексираните украински територии за руски създава пречки за намирането на потенциален компромис.

Според Песков най-предпочитаният начин за постигането на руските интереси си остава дипломатическият. На свой ред Еманюел Макрон също потвърди намерението си да проведе телефонен разговор с Владимир Путин в близките дни.

Във връзка с руската агресия той увери, че никога няма да изисква от Киев да направи компромис, който да е неприемлив за Украйна, защото това няма да позволи постигането на траен мир.

Говорителят на Кремъл обяви, че засега няма планиран разговор между президентите на Русия и Франция. За последен път лидерите на двете страни разговаряха по телефона на 11 септември. Тогава Макрон се обяви за спиране на руските военни действия в Украйна и заяви, че разчита на директен контакт с руския президент по най-важните теми, свързани с украинските ядрени мощности и Запорожката АЕЦ.

Германският канцлер Олаф Шолц е призовал Владимир Путин да бъде намерено дипломатическо решение на конфликта възможно най-скоро, включително чрез изтегляне на руските войски. Това съобщи говорител на Шолц след като той проведе едночасов телефонен разговор с руския президент. Канцлерът е осъдил руските въздушни удари по цивилната инфраструктура в Украйна.

Според официален Кремъл Путин е защитил руските ракетни удари, определяйки ги като принудителна и неизбежна ответна реакция на провокативните атаки на Киев. Президентът на Русия е казал на канцлера на Германия, че линията на Запада по отношение на Украйна е деструктивна и е призовал Берлин да преосмисли подхода си.
Двамата лидери са се договорили да продължат да поддържат връзка. Шолц и Путин се чуха за последно на 13 септември по инициатива на Берлин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вкусни джинджифилови градчета построиха в Лондон (видео)
Вкусни джинджифилови градчета построиха в Лондон (видео)
Македонските българи поискаха среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи
Македонските българи поискаха среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи