НОВИНИ

Кристалина Георгиева: Европа трябва да положи повече усилия за ускоряване на растежа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:47, 18.04.2024
Чете се за: 01:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украйна се нуждае от 42 млрд. долара в подкрепа на бюджета ѝ за тази година на фона на продължаващата руска инвазия. Това заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

На пресконференция в рамките на пролетните срещи на Фонда и Световната банка. Тя призова за спиране на войната на Русия срещу Украйна и определи конфликта като човешка трагедия и пречка пред перспективите за растеж на глобалната икономика.

Георгиева отбеляза, че Европа трябва да положи повече усилия за изполването на силата на иновациите за ускоряване на растежа, като изостава от икономическите постижения на Съединените щати. И посочи, че американската икономика се е справила по-добре при превръщането на технологичните иновации в бизнес и се е възползвала от изобилието на работна ръка и енергия.

Според Георгиева, е време Китай да ускори вътрешното търсене на стоки и услуги, включително в здравеопазването, като така увеличи перспективите за растеж. Според нея азиатският гигант трябва да работи повече за доверието на потребителите, да им осигури повече стоки за закупуване и да накара мрежите за социална сигурност да заработят по-ефективно.

Китай трябва да реши проблемите в секторите на недвижимите имоти, което ще помогне за възстановяване на потребителското доверие, посочи Кристалина Георгиева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ ще гласуват против палестинско искане за пълноправно членство в ООН
САЩ ще гласуват против палестинско искане за пълноправно членство в ООН
Астън Вила се спаси в дузпите и продължава към полуфиналите на Лигата на конференциите
Астън Вила се спаси в дузпите и продължава към полуфиналите на Лигата на конференциите