COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Куче-робот пасе овце в Нова Зеландия

от БНТ
17:27, 21.05.2020
Чете се за: 00:49 мин.
Животът
куче робот пасе овца нова зеландия
Снимка: БГНЕС

Хората и кучетата не са единствените, които могат да овладеят изкуството на отглеждането на добитък. Четирикракото куче робот на Boston Dynamics Спот, изглежда, върши чудесна работа за насочване овце по пасището, съобщи cnet.

Нов видеоклип, публикуван от софтуерната компания Rocos, показва Спот да си върши овчарската работа по новозеландски пасища.

Видеото на Rocos показва различни постижения в прецизното земеделие. Роботът Спот може да помогне да стане възможно овцете да са под контрол без надзора на хората.

“Роботите, като Спот от Boston Dynamics, увеличават точността в оценките на добива, облекчават напрежението от недостига на работници и създават прецизност в земеделието”, написаха от Rocos в ЮТюб.

Видеото показва Спот в различни ситуации: как се разхожда през овощна градина; да се движи по тежки терени като скалисти хълмове; да пресича дървен мост и в крайна сметка да пасе овце – всичко това с помощта на своите инфрачервени камери, технологии за картографиране в реално време и усъвършенствани сензори.

От Rocos споменават във видеото, че компанията планира да създаде компютъризирана система, която би могла да управлява куп роботи от разстояние от разстояние. Това ще даде възможност на роботите да функционират независимо един от друг, което би освободило времето за хора, управляващи големи ферми и стопанства.

От cnet уточняват, че роботите-пастири не са съвсем нови. Още през 2013 г. изследователи по роботика от Сидни, Австралия, тестваха Ровър, който с успех подкара добитък от пасище към близката мандра.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МРРБ и Пътната агенция проверяват строителството на тунел "Железница"
МРРБ и Пътната агенция проверяват строителството на тунел "Железница"
БАБХ затвори пет заведения заради неспазване на мерките срещу коронавирус
БАБХ затвори пет заведения заради неспазване на мерките срещу коронавирус