НОВИНИ

КЗК и МВР проверяват Българската петролна и газова асоциация

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:03, 20.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Комисията за защита на конкуренцията съвместно с МВР извърши внезапна проверка в офиса на Българската петролна и газова асоциация като част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива.

По неофициална информация офисът на асоциацията е запечатан, а причината е, че КЗК извършва проверка след получено съдебно разрешение от Административен съд град София.

Акцията е част от разследване за недопустими практики за определяне на цените по веригата производство-внос-съхранение-търговия на едро и търговия на дребно, в които се смята, че е замесена и Българската петролна и газова асоциация.

За последните десет години това е трета проверка на пазара на горива. До този момент Антимонополната комисия не открива картел нито злоупотреба с монопол, на два пъти отправя предписания към най-големите вериги бензиностанции, които трябва да коригират условията си за продажба на горива на дребно. За последен път КЗК се произнася през 2016 г., тогава липсва решение, а има само предписание. Според данните на ведомството бензиностанциите са се поправили.

В началото на тази година започва нова проверка, като мотив е, че бензинът и дизелът у нас не поевтиняват толкова, колкото петрола на световните пазари. Днес офисът на Българската петролна и газова асоциация е запечатан, защото там не е имало хора.

От асоциацията обясниха пред "По света и у нас", че ще окажат пълно съдействие на разследващите и че не се притесняват от проверката. Само преди дни държавата обяви, че ще създаде и собствена петролна компания, която ще има само 100 бензиностанции на фона на 3400 в страната. Все още не е ясно откъде ще купува петрол дружеството, защото най-големият прозводител у нас е "Лукойл". Също така няма уверение, че цените ще са по-ниски, а просто че ще са пазарни.

Днес от КЗК отказаха коментар по случая с проверките, нито кога очакват резултати.

Очаквайте подробности в емисията на "По света и у нас" в 20ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджетна комисия прие намаляване на 9% ДДС само за ресторанти и книги
Бюджетна комисия прие намаляване на 9% ДДС само за ресторанти и книги
Словения наваксва пропуснатия ски сезон
Словения наваксва пропуснатия ски сезон