НОВИНИ

Ламар Джаксън спечели за втори път в кариерата си приза за най-полезен играч в НФЛ на САЩ

Подгласник на Джаксън е куотърбекът на Далас Каубойс - Дак Прескът.

ламар джаксън спечели втори път кариерата приза полезен играч нфл сащ
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:53, 09.02.2024
Чете се за: 05:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Ламар Джаксън, куотърбек на Балтимор Рейвънс, бе избран за най-полезен играч на Националната футболна лига на САЩ за изминалия сезон. Това е втори MVP приз за лидера на "гарваните", които обаче загубиха в конферентния кръг и не успяха да стигнат до Super Bowl LVIII.

Призът на Джаксън не бе изненада, след като куотърбекът на Рейвънс изведе отбора си до гръмки победи срещу директни съперници в редовния сезон. Той получи 493 точки с 49/50 гласа за първо място. Куотърбекът Джош Алан от Бъфало Билс взе другата първа позиция, но завърши пети с 80 точки.

Подгласник на Джаксън е куотърбекът на Далас Каубойс - Дак Прескът, който събра 152 точки. Рънингбекът Крисчън Макафри от Сан Франциско 49ърс е трети със 147 точки, а куотърбекът на отбора Брок Пърди финишира четвърти с 97.

Джаксън завърши сезона в челната петица по редица фактори, сред които средно ярдове на хвърляне (8), съотношение на тъчдауни срещу интерсепшъни (24-7) и пасов рейтинг (102.7). Той финишира годината и начело сред куотърбековете по пробягани ярдове (821). Джаксън имаше сериозна конкуренция от останалите в топ 5 през почти цялата година, но се отличи като основен и може би единствен фаворит с категоричните победи над Сан Франциско и Маями Долфинс на финала на редовния сезон. Джаксън завърши сезона с 10 победи и 26 тъчдауна срещу отбори с положителен баланс, водейки и в двете категории в НФЛ.

Всичко това направи Балтимор фаворит за трофея "Ломбарди", но Рейвънс загубиха като домакини срещу Канзас Сити Чийфс в конферентния кръг на АФК. Самият Джаксън не приличаше на себе си и "гарваните" записаха само десет точки при поражението. Така Чийфс продължиха към мача за титлата, в който ще се изправят срещу Найнърс на Пърди и Макафри тази неделя.

Джаксън, на 27 години, е вторият най-млад играч в историята на НФЛ с повече от едно MVP. Той изпревари легендата Брет Фарв и куотърбека на Чийфс Патрик Махоумс с няколко месеца, докато лидер в тази класация е Джим Браун. Бившият фулбек на Кливланд Браунс бе с две MVP още преди да навърши 23 години.

Вторият в гласуването Макафри логично взе наградата за офанзивен играч на годината, която по принцип е резервирана за позициите извън тази на куотърбек. Звездата на Найнърс завърши като лидер в НФЛ по ярдове по земя (1 459) и сборни ярдове (2 023), отбелязвайки 21 тъчдауна. Той изпревари ресийвъра на Тайрик Хил от Маями Долфинс с 39-7 гласа за първо място.

Майлс Гарет спечели наградата за най-добър дефанзивен играч след голям сезон с Кливланд. Пасръшърът на Браунс изпревари Ти Джей Уот от Питсбърг Стийлърс с 23-11 гласа за първо място, въпреки че завърши сезона с пет сака по-малко. Уот записа 19 и 1.5 повече от всеки друг в Лигата.

Очаквано, наградата за най-добър новобранец при нападенията бе за куотърбека на Хюстън Тексанс - Си Джей Страут, който изведе отбора си до плейофно участие. Призът за най-добър дефанзивен новобранец също ще бъде прибрана в Хюстън, след като НФЛ отличи пасръшърът Уил Андерсън. Двамата бяха избрани под номер 2 и номер 3 в драфта през миналия април.

За треньор на годината бе избран Кевин Стефански, който води най-осакатения отбор през миналия сезон - Кливланд. Въпреки че загуби куотърбека си Дешон Уотсън и един от най-добрите рънингбекове в Лигата Ник Чъб, Стефански изведе Кливланд до плейофите, в които Браунс бяха елиминирани от Тексанс.

На мястото на Уотсън игра 39-годишният ветеран Джо Флако, който пък заслужи приза за завръщащ се играч на годината. Той прекара десет години от кариерата си в дивизионния съперник Балтимор Рейвънс, който го замени с Ламар Джаксън през 2018. След това Флако бе резерва в Денвър Бронкос, Ню Йорк Джетс, Филаделфия Ийгълс, отново в Ню Йорк и тази година в Кливланд.

НФЛ обяви и играчите, които влизат в "Залата на славата". Това са Дуайт Фрийни, Девин Хестър, Андре Джонсън, Джулиъс Пепърс, Патрик Уилис, Ранди Грейдишър и Стийв Макмайкъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВК Стяуа представи Атанас Петров като новия старши треньор на тима
ВК Стяуа представи Атанас Петров като новия старши треньор на тима
След спорове до късно снощи - как партиите в СОС разпределиха ръководните постове в комисиите
След спорове до късно снощи - как партиите в СОС разпределиха ръководните постове в комисиите