НОВИНИ

Лекари и фармацевти с призив: 8% от БВП да се заделят за здраве

личните лекари първа линия получат допълнителните 1000 вторник
bnt avatar logo
от БНТ
11:41, 02.03.2021
Чете се за: 01:37 мин.
Още
Слушай новината

8% от БВП да се заделят за здраве. Това искане обявиха лекари и фармацевти. В рамките на инициативата "Заедно за повече здраве" бяха представени данни за различни аспекти на здравната система у нас.
37% за лекарства доплаща българският пациент. А достъпът до нови терапии е по-бавен - чака се средно 200 дни за одобряване на нови медикаменти.

Това понякога се оказва фатално за пациентите с онкологични заболявания. Българският пациент е принуден да доплаща нерегламентирано за здравни услуги.

Над 51% от лекарите у нас са концентрирани в София, Пловдив и Варна. За да достигнем качество на здравната грижа, което получават гражданите на 5-те най-развити държави в ЕС, са необходими около 50 години.

Здравната система се нуждае от инвестиции и сериозна реформа, смятат от лекарския и фармацевтичния съюз. Те искат от бъдещите управляващи за променят здравноосигурителния модел, да осигурят по-качествена първична помощ и да бъде осигурена възможност на фармацевтите да участват в предписването на подходяща терапия.

Съсловните организации отчитат, че за последните 15 години качеството на здравните услуги се е подобрило.

От лекарския съюз смятат, че докато не се изчерпат възможностите за увеличаване на събираемостта на здравните вноски размерът ѝ не трябва да се повишава.

В момента тя е 8%. От фармацевтичния съюз смятат, че автоматично увеличаване на здравната вноска няма да реши проблемите в системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентина Димитрова 11-а в спринта на Световното по биатлон
Валентина Димитрова 11-а в спринта на Световното по биатлон
Ибрахимович aут за 4 двубоя, пропуска първия мач срещу Манчестър Юнайтед
Ибрахимович aут за 4 двубоя, пропуска първия мач срещу Манчестър Юнайтед