НОВИНИ

Лекари и специалисти консултират онлайн жителите на Банско

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 23.03.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Регионални

По-голямата част от чужденците с купени самолетни билети вече са напуснали Банско. Извеждането им от курорта става при специален режим чрез съответните посолства и консулски служби в България.

Спокойно е на входа на Банско. Спазват се строгите мерки на карантина в града. Няма проблеми с доставките на храни и продукти от първа необходимост. До дни ще бъдат евакуирани и последните чуждестранни туристи, чиито полети предстоят.

Гарантирането на здравни грижи е едно от предизвикателствата, пред което са изправени хората в Банско. Стоматологична помощ по време на карантината в Банско ще бъде оказвана само при спешни случаи и след предварителна консултация по телефона. Към момента само двама зъболекари в града са заявили готовност да приемат пациенти. Лекари, специалисти в различни области пък вече консултират онлайн жителите на града. Как идеята за виртуална клиника се приема от хората?

Професор Румен Пандев е роден в Банско. Веднага след като балканското градче беше подложено на пълна карантина заради опасността от разпространение на коронавируса, той решил да започне да предлага медицинска помощ - онлайн, и то напълно безплатно. За броени часове в инициативата за създаването на виртуална здравна клиника се включили още лекари - гастроентеролог, реаниматор-анестезиолог, рентгенолог, хирург от различни столични болници. Консултациите са в реално време.

Проф. Румен Пандев - ендокринен хирург: Той ми вика, че вдига температура, това какво значи, вечер ли вдига или...?
- Вечер.
- Сутрин имаш ли, немаш ли? Сега какво си изпил днеска?
- Днеска си е добре...
- Добре, дръж ме в течение. И майка ти да е в изолация, това е най-важното. Тя е в пълна изолация, храната гледайте как ѝ предавате и така.

Десетки жители на Банско вече членуват в групата на професор Пандев във Фейсбук.

Елена Донева: Благодаря на д-р Пандев и всички лекари - доброволци, които ни предлагат своята медицинска помощ. Аз имам честта да познавам д-р Пандев лично. Той е част от нашия град, винаги е помагал, помага и сега в тази кризисна за банскалии ситуация. Всички ние си стоим вкъщи, не се срещаме даже с нашите родители, баби, дядовци.

Професор Пандев очаква до дни още негови колеги да се включат в инициативата за безплатни здравни консултации. Онлайн клиниката ще продължи да работи докато Банско е под карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тегне ли проклятие над Олимпиадата в Токио 2020?
Тегне ли проклятие над Олимпиадата в Токио 2020?
54 вторични труса в Хърватия, страната се бори и с коронавируса
54 вторични труса в Хърватия, страната се бори и с коронавируса