НОВИНИ

Лекарите в Габрово: Година след първия регистриран случай на COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
12:49, 08.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Днес се навършва една година от обявяването на първите случаи на заразени с COVID-19 у нас. В полунощ на 7 срещу 8 март новината, че един пациент в плевенска болница и един в областната болница в Габрово са дали положителни проби за коронавирус, притесни цялата страна и накара властите да вземат бързи и координирани решения.

Лекарите в Габрово разказват, че в първите минути след новината, че "В болницата им е първият COVID пациент в България", изпитали притеснения и чисто човешки страх за собственото си здраве и живот.

"Притеснение, защото не знаехме дали ще можем да се справим, трябваше да започнем по нов начин да работим", заяви Албена Луканова, старши медицинска сестра на инфекциозното отделение в болницата в Габрово.

"Едно напрежение, тичане, реорганизация с открития пациент, първи положителен в страната", спомня си д-р Мая Райкова, началник на Инфекциозното отделение.

"Наложи се спешно да се събере екипът, имахме някаква предварителна, макар и слаба подготовка, наложи се да променим алгоритмите на работа, да преместим пациенти", допълни д-р Минко Михов, директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова".

Д-р Михов казва, че още в първите часове за него и колегите му е било изключително важно екипите да запазят самообладание и да продължат да работят адекватно.

"Привилегията да бъдем първи ни даде възможност всички институции да застанат зад нас. Тогава за всички беше ново, не беше нещо, с което се бяхме срещали. Тогава ни осигуриха така нужните защитни средства, тъй като това беше най-важното, как да защитим екипа и колегите", добави д-р Минко Михов.

Медиците казват още, че обществото ни все още е разделено, но хората се променят истински, когато се срещнат очи в очи с болестта. А директорът на болницата споделя, че за изминалата една година не му се е налагало да убеждава свои колеги да не напускат болницата заради страх от заразата.

Автор: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Петров повика Гълъбинов за първите квалификации за Мондиал 2022
Ясен Петров повика Гълъбинов за първите квалификации за Мондиал 2022
Петър Петров: Няма как да побългарим ВАР, ще бъдем под непрекъснат мониторинг от ФИФА
Петър Петров: Няма как да побългарим ВАР, ще бъдем под непрекъснат мониторинг от ФИФА