НОВИНИ

Левски ще почете 80-годишния юбилей от рождението на легендата на клуба Георги Аспарухов-Гунди със специална графика

левски почете годишния юбилей рождението легендата клуба георги аспарухов гунди специална графика
Снимка: ПФК Левски
bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 27.04.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Футболен клуб Левски ще почете 80-годишния юбилей от рождението на легендата на клуба Георги Аспарухов-Гунди със специална графика, обявиха от ръководството на "сините".

"Скъпи левскари, броени дни ни делят от 4 май - датата, на която ще отбележим един 80-годишен юбилей. Този на великия, неповторим, непрежалим, незабравим, недостижим Георги Аспарухов. а да почетем паметта на великия голмайстор и годишнината от рождението му, сме подготвили специална графика, която ще съпътства всички инициативи, свързани с честването ѝ. В нея по деликатен и леко загадъчен начин са представени най-значимите мигове в кариерата на Гунди. От днес до следващия четвъртък всеки ден ще разкриваме един по един новите детайли. Първият от тях e "сърцето" на графиката - гордият лик на Георги Аспарухов, положен върху венец с надписа "Herois Nao Morrem", се казва в съобщение на клуба.

"На 30 юни 1971 година Георги Аспарухов загива в тежка автомобилна катастрофа. Научил за трагичната кончина на Гунди, неговият велик съвременник и уважаван противник - легендарният португалец Еузебио, изпраща съболезнователен адрес, придружен с изкусно изработен дървен венец. На него, в долната част, е изписан текстът "Herois Nao Morrem" (Героите не умират). За съжаление, поради комунистическия режим в България тогава, венецът така и не стига до семейството на Аспарухов и дълги години то не знае за огромния жест от страна на "черната пантера" в знак на уважение към символа на Левски. Едва през 2019-а, близо 50 години след смъртта на непрежалимия Гунди, съпругата му Лита успява за първи път да се докосне до венеца, изпратен в памет на любимия ѝ. Днес венецът е намерил гордо своето място в клубната експозиция на стадион "Георги Аспарухов"! Всеки, който има желание, може да се докосне до тази невероятна частица от историята, събрала в себе си едновременно величие, драма и красота . . . 80 години Георги Аспарухов!", заявиха още от футболния клуб.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха Чикагото на година и половина затвор заради нападението над лекар
Осъдиха Чикагото на година и половина затвор заради нападението над лекар
Арестуваха мъжа, който се барикадира в дома си в ж.к. "Люлин"
Арестуваха мъжа, който се барикадира в дома си в ж.к. "Люлин"