НОВИНИ

Лукас Мораес грабна дебютна етапна победа при автомобилите на Рали Дакар, Бенавидес с успех при мотоциклетистите

лукас мораес грабна дебютна етапна победа автомобилите рали дакар бенавидес успех мотоциклетистите
bnt avatar logo
от БНТ
19:08, 08.01.2024
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Бразилският пилот на Тойота Лукас Мораес спечели третия етап на Рали Дакар 2024 при автомобилите с дължина от 438 км между Ал-Дувадими и Ал-Саламия.

Мораес измина дистанцията за време от 4:14.51 часа, изпреварвайки с 9 секунди шведа Матиас Екстрьом от екипа на Ауди и представителят на Саудитска Арабия Язид Ал Раджи, който кара за Тойота.

За Лукас Мораес това в дебютна етапна победа в кариерата му на Рали Дакар, след като той дебютира в надпреварата за издръжливост преди година, когато дори успя да се качи на подиума, заемайки трето място в крайното класиране.

През 2024-а пък лидер в генералното подреждане след първите три отсечки е Язид Ал Раджи с преднина от 29 секунди пред четирикратния победител Карлос Сайнц (Ауди) и над 8 минути пред третия Екстрьом.

При мотоциклетистите етап №3 беше спечелен от действащия пъренец на Рали Дакар Кевин Бенавидес (KTM), който финишира за 4:39.28 часа, изпреварвайки пилотите на Хонда Рики Брабек и Адриен ван Беверен, които се наредиха съответно втори и трети.

Най-бърз в днешния ден всъщност беше друг състезател на японския тим - Пабло Кинтания, който обаче получи наказание от 6 минути, тъй като организаторите прецениха, че той е превишил скоростта в определени участъци от трасето.

В същото време от надпреварата отпадна шампионът от 2017-а и 2022-а г. Сам Съндърланд от Великобритания, който бе принуден да се оттегли заради механичен проблем.

Иначе след днешния ден начело в генералното класиране остава Рос Бранч с аванс от 3:11 минути пред Хосе Корнехо и 5:08 минути пред Рики Брабек.

Утре предстои етап №4 от Рали Дакар 2024, като състезателите ще трябва да изминат 631 км между Ал-Саламия и Ал-Хофуф.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Франция Елизабет Борн подаде оставка
Премиерът на Франция Елизабет Борн подаде оставка
Румен Гечев: Сглобката иска да политизира още повече съдебната система на България
Румен Гечев: Сглобката иска да политизира още повече съдебната система на България