НОВИНИ

Майката на Иван Владимиров пред БНТ: Може би сгреших, че не съм сигнализирала по-горни инстанции за тормоза

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:13, 10.02.2023 (обновена)
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

След бруталното убийство на Иван Владимиров. Можело ли е да бъде предотвратена трагедията? Майката на психолога говори пред камерата на "По света и у нас". Иво Никодимов се срещна с нея.

Изстрелът, отнел живота на Иван Владимиров, е бил само един. Чул го е съседът, който живее точно срещу Иван. Реагирал е веднага, но единственото, което е имал възможност да направи, е да се обади на полицията за вече извършеното убийство.

Слава Иванова, майка на Иван Владимиров: "Аз съм благословена от това, че бях в Ихтиман, когато се е случило всичко и дойдохме с брат ми на следващия ден в 16 часа и на този съсед жена му беше измила стълбите. Аз нямаше да съм жива, ако бях видяла това по стълбите".

През годините майката на Иван Владимиров е била основната потърпевша от агресията на обвинения за убийството бивш полицай Румен Тонев. Дори преместването на стол или стъпки са били достатъчен повод към прозорците на жената да полетят яйца, прането й да бъде свалено от простора и стъпкано или да бъде подложена на поредния скандал. Слава Иванова не може да изброи сигналите, които е подавала в полицията, признава, че и нерядко е замълчавала. Тонев обаче, оказва се постоянно е подавал сигнали срещу жената и тя редовно е викана да дава обяснения.

Как си обяснявате, че когато вие подавате сигнали не се реагира, а срещу вас, когато има, вие сте викана?

Слава Иванова: "Това, че притежава законно оръжие сега го разбрах. Вадил е оръжие два пъти. Единият път аз бях свидетел, другият път съседът. Много се надявах, че след като вече не е полицай... това са били голи надежди на наивници. Не знам дали е викан. Процедурата е такава, че няма последствия".

Иван Владимиров много пъти е опитвал да намери общ език и разбирателство с Румен Тонев. Дори е предлагал да му намери работа.

Слава Иванова: Преди време Иван отиде и каза: Румене, искам да си изчистим отношенията. Ще ти помогна да си намериш работа. Да се разберем като хора, какви претенции имаш, ние ще се съобразяваме. Хлопва ти вратата и въобще не иска да говори. Аз съм инвалид, не ме занимавай".

Според криминалния психолог Тодор Тодоров проблемът в такива ситуации не е със закона, а с приложението и отговорностите, които носят да това служигелите в МВР.

"Трябва да отговарят МВР и прокуратура. Защото, ако има толкова жалби, какво се е случило, за да не се стигне до тук. И като казвам какво се е случило, не какво има на хартия, че е свършено, защото понякога това на хартията може да се допише и със задна дата. Питам какво има свършено, районният инспектор колко пъти се е срещал с този агресивен човек, който има оръжие и какво като е бивш полицай, нали все пак той трябва да има някаква причина, за да има това оръжие. Това са нещата, на които трябва да се отговори", каза Тодор Тодоров, криминален психолог.

Убийството на Иван Владимиров стана повод за поредната проверка. Този път в столичното 5-о районно ще проверяват как е работено пи сигналите, които са подавани както срещу бившия полицай Румен Тонев, така и от него срещу съседите му.

А майката на Иван Владимиров търси вината и в себе си. Пита се дали е трябвало да бъде по активна и заедно със съседите си да накарат институциите да си свършат работата.

Слава Иванова: "За съжаление, сега може да умуваме какво е могло да се направи, кой не си е свършил работата. В това число и ние. Може би някакви грешки имаме затова, че не съм сигнализирала на по-горна инстанция. Не знам... нещата вече не могат да се променят."

А съседите на Иван Владимиров се надяват Румен Тонев повече да не се върне да живее в кооперацията и ни показват вратата на неговото мазе, където той ги предупреждава, че стреля без предупреждение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сърбия пристига с пълен състав за евроквалификацията с България
Сърбия пристига с пълен състав за евроквалификацията с България
Масирани ракетни удари в Запорожие, Харков и Днепър
Масирани ракетни удари в Запорожие, Харков и Днепър