НОВИНИ

Майките от "Системата ни убива" замеряха сградата на социалното министерство с яйца

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:17, 26.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
майките системата убива замеряха сградата социалното министерство яйца

Протестиращи с майките от "Системата ни убива" хвърляха по сградата на социалното министерство яйца и запалиха черна димка. Поводът за тяхното недоволство са предлагани промени в Закона за личната помощ.

214,6 млн. лева за лични асистенти в бюджета за догодина

Тази година право на личен асистент имат 80 000 души. От следващата - броят им можеше да нарасне в пъти - до 670 000 заради закона, който дава право на всеки човек с увреждане да кандидатства за личен асистент, посочи преди дни министър Сачева.

Тъй като достатъчно средства и асистенти няма - от социалното министерство предлагат промени. Днес майките опровергаха социалния министър.

"В тия 670 000 влизат фалшивите инвалиди, хората, които си ходят на работа. Числото не е повече от 50-60 000", каза Венелина Казанджиева - майка от "Системата ни убива".

"Има хора, на които в ТЕЛК-а им не пише чужда помощ, а неистово имат нужда от чужда помощ и от личен асистент", каза Нели Димитрова - майка от "Системата ни убива".

"Чуждата помощ, която е добавка към пенсията се взима от министерството и отива при асистента, защото те не мислят. Защото асистента си тръгва в петък в 5 часа. Кой ще вдигне от леглото тези хора в събота, в неделя, кой ще им даде вода?", каза Вера Иванова - майка от "Системата ни убива".

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки сигнали за наводнения след пороен дъжд в Добрич тази сутрин
Десетки сигнали за наводнения след пороен дъжд в Добрич тази сутрин
Валежите спират
Валежите спират