НОВИНИ

Малките и средни бизнеси ще могат да се възползват от кредити за възстановяване

малките средни бизнеси възползват кредити възстановяване
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 22.06.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Днес стартира съвсем официално програмата "Възстановяване" в подкрепа на бизнеса чрез гаранции от Фонда на фондовете. Това обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков на съвместна пресконференция с министъра на финансите Асен Василев.

С 5 банки вече договорите са подписани. Това означава, че от днес малките и средни бизнеси могат да вземат своите кредити за възстановяване. Банките са Пощенска банка, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка.

Кредитите са до 7 години, като първите 12 месеца има възможност за гратисен период. Фондът на фондовете обезпечава 80%, останалият ресурс е от банката.

Лихвите ще са нормални пазарни, а не преференциални. Цялата полза от гаранцията е, че няма обезпечение, уточни министър Асен Василев.

Изискванията са фирмата да има три години финансова история, поне една година да е на печалба. Финансира се до 70% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г., уточни представител на банка.

Икономическият министър е уверен, че всички малки и средни бизнеси ще могат да се възползват от програмата.

Министър Асен Василев съобщи, че с тази програма се мобилизира 2,5 млрд. капитал, който да стигне до бизнеса. Дава се възможност на фирмите, които са дееспособни, но вече са използвали голяма част от обезпеченията си по време на кризата, да вземат кредити или за инвестиция, или за оборотни средства и да продължат да се развиват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двамата английски национали под карантина пропускат мача с Чехия
Двамата английски национали под карантина пропускат мача с Чехия
"Тренд": 6+1 формации в следващия парламент
"Тренд": 6+1 формации в следващия парламент