НОВИНИ

Малкият бизнес: Отново в работен режим, но с извънредни мерки

bnt avatar logo
от БНТ
21:26, 27.05.2020
Чете се за: 01:42 мин.
Бизнес

Малкият и среден бизнес у нас се оказаха най-засегнати от кризата заради пандемията от COVID-19, въпреки кономическите мерки на държавата. Такъв е и случаят на Павлин Коцев от Варна, който е собственик на заведение край морето.

Близо 25 години Павлин Коцев и неговата съпруга имат малък ресторант на крайбрежната алея във Варна. Казват, че през годините са се сблъсквали с много трудности и неведнъж са били на крачка да се откажат.

Павлин Коцев - собственик на ресторант: Безброй изисквания от всякакви инстанции, институции, комисии. Ако си голяма фирма ти имаш хора, които да се занимават с тези неща, а в случая е непосилно за един малък семеен бизнес да се справим със всичко това.

Преди година семейството затваря ресторанта и решава да се откаже от този бизнес завинаги. Тогава обаче им хрумва идея.

Павлин Коцев - собственик на ресторант: Едно ново начинание в малко по-различен стил и това е, не мога да кажа, че е ресторант или заведение за бърза закуска, а по-скоро е пикник заведение с хубава, вкусна храна и хубави напитки. Нещо малко по-нетрадиционно във Варна.

Заради коронавируса обаче Павлин е принуден да освободи от работа персонала на заведението.

Павлин Коцев - собственик на ресторант: Те леко ни се разсърдиха, но за нас беше важно в тези месеци, които ние не знаехме колко ще бъдат, тези пари, които трябваше да се плащат за осигуровки, ние просто да си ги спестим. Нямаше как да отидат на борсата да се възползват, радваме се, че ни разбраха, защото ако бяха отишли на борсата, те нямаше да могат да се върнат в следващите месеци в нашата фирма.

Преди дни собственикът спазва обещанието си и връща всички стари служители на работа. Дори обмисля да наеме нови. Казва, че заведението му е малко и затова не се е възползвал от мерките на правителството в подкрепа на бизнеса.

Павлин Коцев - собственик на ресторант: Никога не сме очаквали подкрепа от държава, от някакви социални институции. Ние сме свикнали да се борим сами с трудностите.

Намаляването на данъка добавена стойност за Павлин означава повече бумащина отколкото полза.

Павлин Коцев - собственик на ресторант: Това повече ще ни затрудни, защото ДДС за твърдия алкохол остава 20 процента, а за всичи останали храни и напитки ще бъде намален. Това ще затрудни и самата държава, и нас като изпълнители на това задължение.

Ресторантьорът не е притеснен, че това лято във Варна ще има по-малко туристи. Не го тревожат и санитарните мерки, които трябва да изпълни, за да гарантира сигурността на клиентите.

Павлин Коцев - собственик на ресторант: Ние сме градско заведение и по принцип разчитаме изцяло на български туристи и повече на варненци. Тези изисквания за отстояние на маси, хигиенни изисквания на нас не са ни чак такъв голям проблем и нещо, което да ни затрудни. По-скоро се понаучихме да бъдем още малко по-взискатени към себе си и към хигиената, която прилагаме в обекта, в който работим.

Павлин и съпругата му очакват през този сезон оборотът на заведението да бъде по-нисък. Пандемията, предизвикана от коронавируса, стопи спестяванията на много хора. А това означава, че клиентите ще бъдат по-пестеливи в разходите си за забавления.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как изглежда офисът на бъдещето
Как изглежда офисът на бъдещето
Във Великобритания мярката в подкрепа на работещите е 80/20
Във Великобритания мярката в подкрепа на работещите е 80/20