НОВИНИ

Малко известни факти около втората съпруга на цар Фердинанд - царица Елеонора

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:16, 21.09.2020
13060
Чете се за: 01:19 мин.
Още

В навечерието на Деня на Независимостта припомняме малко известните факти около втората съпруга на цар Фердинанд - царица Елеонора. Тя не е българка, но е заслужила обичта на българския народ. Една малка част от причините - вижте в репортажа.

Ражда се като германска принцеса. Умира като българска царица. Но пътят ѝ до България не е сладникава история - не отива при Фердинанд по любов.

Проф. Петър Стоянович, Институт за исторически изследвания, БАН: Така наречения династичен брак.

Не пристига у нас с претенциите на принцеса. Поискала стаята и да бъде скромна. Без картини, без завеси. Само с един отворен прозорец.

Проф. Петър Стоянович, Институт за исторически изследвания, БАН: Жена, която е далеч от светския шум. Тя не идва, за да продължи семейството, династията, а идва с няколко основни задачи.

Казват, че никога не заобичала Фердинанд. Нито пък той нея. Не била такава задачата ѝ. Дошла за да отгледа децата му, които останали без майка. И да помогне на българския народ, който истински я заобичал.

При специализираното училище: Прекарвала дни в бедните квартали на София, носила храна на гладуващите семейства. И създала фонд, с който построила институти за глухи и слепи деца. 112 години по-късно една от сградите още е тук и работи в полза на децата.

След славната година на Независимостта, идват години на войни - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. Царица Елеонора не ги наблюдава от стаята си, а участва в тях като милосърдна сестра. Грижи се за войници, болни от тиф и холера.

Пред Боянската църква: И Боянската църква, която днес е под закрилата на ЮНЕСКО, изобщо нямаше да съществува, ако преди това не беше под закрилата на царица Елеонора. Местните хора искали да я разрушат и да направят по-голяма на нейно място. Само че царицата ги изпреварила.

Проф. Петър Стоянович, Институт за исторически изследвания, БАН: Тя откупува със собствени пари един парцел, подарява го на дивите селяни на село Бояна до София и по този начин спасява тази църква от разрушение и разорение.

Наричат я коронованият ангел на българите. Умира като българска царица в Независима България. Независимо, че не е българка по кръв. Независимо от историите, че Фердинанд не я обичал истински. И независимо от опасностите. Останала в България до последно, отишла си заради рак. В дните преди смъртта си не искала много. Само един отворен прозорец.

Репортери: Татяна Йорданова, Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
75-и ден на протести в София
75-и ден на протести в София
Помощ за самотен баща! Как да запазим семейството в криза
Помощ за самотен баща! Как да запазим семейството в криза