НОВИНИ

Мария Габриел: 115 компании правят опити за намиране на ваксина срещу коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 05.05.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Европа

В момента има около 115 компании, които правят опити за намиране на ваксина срещу коронавирус, но само 6 от тях са във фаза клинични тестове, заяви в "Още от деня" българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

„Нашите две европейски компании са в напреднал стадий, те обявиха, че юни месец преминават към фаза на клиничните тестове с първа група от 200 човека”, допълни тя.

Габриел обясни, че ваксината трябва да бъде ефикасна и безопасна. Това означава, че ние нямаме сигурност какъв ще бъде резултатът, защото тя трябва да достигне до хиляди, преди да бъде одобрена. След това има друг етап – с националните регулаторни органи и Европейската агенция по лекарствата.

За да се справим с това предизвикателство, е необходимо на световно ниво да има сътрудничество, мобилизация на средства и координация по разходването на тези средства, каза тя.

Българският еврокомисар посочи, че секторът на културата е сред най-силно ударените от кризата с коронавируса и ще има нужда от повече време да се възстанови.

Тя подчерта, че е успяла да включи културата сред 5-те сектора, за които има нова временна рамка за държавни помощи наравно с туризма и транспорта. Днес стартира новата онлайн платформа от сектора за сектора. На тази платформа културните дейци ще могат да споделят свои идеи за инициативи, които да подпомогнат сектора. Ще могат да се свързват с други, които вече са започнали някаква инициатива и имат нужда да използват този опит. Бих се радвала да видя и нашия български принос, каза още българският еврокомисар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайски учени: Епидемията в Европа ще приключи не по-рано от началото на август
Китайски учени: Епидемията в Европа ще приключи не по-рано от началото на август
БАБХ публикува изискванията за работа в откритите търговски площи на заведенията
БАБХ публикува изискванията за работа в откритите търговски площи на заведенията