НОВИНИ

Мария Габриел: Задълбочаваме сътрудничеството ни със Западните Балкани

Конкретна европейска солидарност със страните от Западните Балкани в условията на кризата с коронавируса

мария габриел задълбочаваме сътрудничеството западните балкани областта научните изследвания иновациите образованието културата
bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 06.05.2020
Чете се за: 01:05 мин.
По света

На днешната среща на върха между лидерите на държавите-членки на ЕС и страните от Западните Балкани, част от семейството на Европейската народна партия (ЕНП), бяха обсъдени общите предизвикателства и европейската перспектива на региона.

Комисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел коментира, че срещата показа силна подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

"Страните от Западните Балкани са наши най-близки партньори – географски, исторически, културно и икономически. Европейското бъдеще на региона е геостратегическа инвестиция в силна и обединена Европа, основаваща се на споделени ценности. Днешната криза, пред която сме изправени всички заедно, ни показа отново важността да бъдем солидарни и да се подкрепяме в нужда", заяви тя.

Лидерите на Европейската народна партия обсъдиха европейската подкрепа за региона, насочена както към преодоляване на кризата с коронавируса, така и към икономическото възстановяване. Комисар Мария Габриел информира, че на 29 април т.г., като конкретен израз на европейска солидарност в полза на гражданите на региона, Европейската комисия предостави финансова подкрепа в размер на над 3.3 милиарда евро.

Освен за справяне със здравната криза и произтичащите от нея хуманитарни нужди, по този начин ще се подкрепи икономиката на Западните Балкани, ще се спомогне запазването на работни места, дейността на малките и средни предприятия. По време на срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани със сътрудничеството в областите от ресора на еврокомисарят.

„Радвам се, че потенциалът на региона в областта на науката, иновациите, образованието, туризма и културата е част от европейската им перспектива. Това е възможност пред икономиката в региона и особено за младите хора", каза тя.

В заключение, комисар Мария Габриел заяви:

"Изпълнението на условията за присъединяване, продължаването на реформите и постигането на осезаеми резултати в полза на гражданите ще спомогнат за по-нататъшния напредък в европейската интеграция. В рамките на ресора ми, продължаваме да работим активно за задълбочаване на сътрудничеството и нови инициативи, целящи да развият потенциала на Западните Балкани. Това е възможност за развитие на икономиката, регионалното сътрудничество и перспектива за младите хора да работят за страната си".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още 20 доказани случая на COVID-19 у нас, общо потвърдените са 1778
Още 20 доказани случая на COVID-19 у нас, общо потвърдените са 1778
Над 100 ареста при глобална акция срещу трафик на артефакти
Над 100 ареста при глобална акция срещу трафик на артефакти