НОВИНИ

Мартин Димитров: Регулаторите трябва да бъдат сменени и променени

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 21.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Истинското предложение е всички регулатори да бъдат сменени и променени. Предвидили сме граждански контрол и проверки над целия процес, трябва да ги сменим тези хора и те да започнат да работят". Това каза в "Още от деня" Мартин Димитров, депутат от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" относно меморандума на ПП-ДБ.

Според него не е въпрос кой предлага "правилните хора", а да се направи така процедурата, че регулаторите да заработят.

"Да си кажем истината - как да избереш с този състав на парламента или със следващия състав на парламента", призна Димитров и подчерта, че "всичко трябва да бъде на светло, пред хората, за да е успешно".

Той коментира внесения в деловодството на Народното събрание проектозакон за защита на правата на потребителите от мобилните оператори с думите: "Потребителят е по-слабата страна в отношенията с мобилните оператори. Оказва се, че операторите с колкото преценят, с толкова могат да ти вдигнат цената. Хората с основание казват, че няма държава по тази тема, че регулаторите не правят това, което трябва".

"И европейското, и българското право ни позволява да запишем, че когато има увеличение на цената по срочен договор, независимо дали е индексация или нещо друго, потребителят може да се откаже без неустойки. Това му дава свободата след това да преговаря с всички оператори, което ще насърчи конкуренцията в този сектор, ще даде на хората повече избор. Това ще доведе до една по-добра пазарна среда", обясни Мартин Димитров.

Той уточни, че предложението не касае единствено индексацията, а всяко увеличение на цената, и допълни:

"Записали сме, че увеличаваме глобите за неспазването на закона, защото установихме, че за нелоялни практики през последните три години има 68 глоби на стойност около 540 000 лева".

Мартин Димитров каза още, че очаква категорична подкрепа за законопроекта в парламента, защото той е "очевидната" първа стъпка и е "трайно решение на въпроса".

Вижте целия разговор във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аферата в Омуртаг: Фалстарт при мярката на бащата на арестувания кмет
Аферата в Омуртаг: Фалстарт при мярката на бащата на арестувания кмет
Ще бъде ли екстрадиран Джулиан Асанж - съдът в Лондон решава днес
Ще бъде ли екстрадиран Джулиан Асанж - съдът в Лондон решава днес