НОВИНИ

Масови протести в САЩ заради мерките срещу COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:12, 20.04.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Разделение сред обществото в САЩ заради мерките срещу COVID-19. Стотици протестиращи настояха за незабавно "отваряне" на страната и отпадане на рестрикциите. Исканията им подкрепи и президентът Доналд Тръмп. На другия полюс са тези, които категорично отказват да поставят икономиката пред човешките животи.

От Вашингтон, през Калифорния, до Уайоминг и Монтана - в редица щати протестиращи настояха за край на ограничителните мерки. Най-много бяха недоволните от карантината в столицата, където се събраха около 2500 души.

До момента пандемията е станала причина над 22 млн. американци да останат без работа. Икономиката продължава да бъде сред приоритетите на Доналд Тръмп, който заяви, че е все по-близо до сделка между демократи и републиканци в Конгреса по въпроса за финансовата помощ в размер на 300 млрд. за засегнатите от COVID-19.

В петък той написа в Туитър, че застава зад протестиращите и изрази увереност, че скоро мерките няма да са необходими.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ще започнем постепенно да отваряме страната. Ще го направим сякаш редим пъзел. В част от даден щат или в целия. Знаете, че някои щати са много големи и там може на едно място да се налагат мерки, но на друго да не са необходими. Ще действаме много внимателно и мисля, че ще постигнем успех.

42 от 50-те щата въведоха строги мерки срещу заразата. По последни данни жертвите отвъд Океана са над 40 000, а заразените - 760 000. Според изследване, именно мерките са причина този брой да не е в пъти по-голям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облекчават мерките срещу COVID-19 в няколко европейски държави
Облекчават мерките срещу COVID-19 в няколко европейски държави
60 секунди без COVID-19: Откриха в растение гена на безсмъртието
60 секунди без COVID-19: Откриха в растение гена на безсмъртието