НОВИНИ

Масовото тестване за COVID-19 в Пловдив ще е доброволно

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 15.05.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Регионални

В Пловдив започна представителното проучване сред населението за COVID-19.

От днес в продължение на един месец специалисти от здравната инспекция и доброволци от Медицинския университет ще посетят на адреса им 400 домакинства и ще приканят хората да се включат в изследването.

От днес пет екипа започнаха работа на терен в централния район на Пловдив. Изследването се извършва по специална методология. На практика здравните специалисти и доброволци не знаят при кого отиват.

На място те ще се запознаят с потенциалните участници в срезовото проучване, чиято цел е установяване на наличие на антитела за COVID-19 сред населението. Тестването ще става по метода Елайза.

Крайният срок за приключването на представителното проучване е 15 юни.

Участието в срезовото проучване за антитела срещу COVID-19 е доброволно. Ако хората по места откажат да се включат в тестването, ще се преминава към следващата най-близка точка от набелязаните 400 домакинства в целия град.

Д-р Сийка Димчева, РЗИ-Пловдив: Надявам се пловдивчани на имат интерес и да се включат в това проучване, защото е ценно не само за нас. То е ценно и за Европа тъй като се прави по критерии на СЗО. Обект на изследването е домакинство, като са изключени деца под 18 години. Не е препоръчително да участват бременни и кърмачки.

На адресите на гражданите ще се попълват само анкети. Всяко домакинство, което се съгласи да се включи в изследването, ще има на разположение два дни, за да си запише ден и час за взимане на кръв. За да са спокойни хората, че няма да имат контакт с пациентите на центъра, е обособен отделен вход - само за участниците в проучването.

В проучването ще бъде включена и група от 200 души - само медицински лица, които работят на първа линия в борбата с коронавируса. В квартал „Столипиново" тестването ще става чрез мобилна лаборатория.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Улица "Съборна" в София става пешеходна
Улица "Съборна" в София става пешеходна
Готов ли е туристическият бранш за летния сезон?
Готов ли е туристическият бранш за летния сезон?