НОВИНИ

Матура в COVID условия: 45 000 гимназисти решаваха тест и писаха по разказ на Елин Пелин (ОБЗОР)

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:04, 01.06.2020
Чете се за: 01:46 мин.
Още

Матурата по български език и литература премина при засилени мерки за безопасност на ученици и учители заради COVID-19. Над 45 000 зрелостници решаваха тест от 40 въпроса и писаха есе или интерпретативно съчинение по темата - "Човекът и неговите съмнения" в разказа "Чорба от греховете на отец Никодим " на Елин Пелин.

Зрелостниците не виждаха проблем в мерките за безопасност, напротив смятаха, че са необходими. Освен това, повечето от тях твърдяха, че заради извънредното положение дори са се подготвили по-добре на спокойствие в къщи. Бяха изненадани, че Елин Пелин се пада за втора поредна година и смятаха, че тестът им е олекотен заради ситуацията, в която попаднаха.

Тази година матурата по български език и литература беше по-различна заради епидемията от COVID-19. Датата й беше изместена с 12 дни, а началният й час от 8 за 9, за да може учениците да се придвижат спокойно. От конспекта пък отпаднаха Никола Вапцаров, Димитър Талев и Димитър Димов.

В столичното 32- ро училище тази сутрин се влизаше от два различни входа, за да няма струпване на ученици. Те трябваше да бъдат с маски, на ръцете им се пръскаше дезинфектант, вещите си оставяха в специални найлонови торби, мереше им се температурата, а директорите следваха инструкциите.

Нели Костова, директор на 32- ро СУ: Понякога от напрежение може да се повиши температурата, след 10 минути отново ще я премерим и ако наистина има висока температура трябва да бъде изолиран в отделно помещение.

За щастие никой в училището не беше с висока температура. В Бургас обаче двама ученици имаха малко по-висока температура от нормалната.

Виолета Илиева, началник на РУО- Бургас: Едното дете е било алергично, другото също е имало някаква лична причина за това. За двамата зрелостници имаше резервна стая.

Във Варна на всяко училище, в което се провеждаха изпити, бяха предоставени 14 PCR теста за квесторите - сред учителите нямаше с положителен резултат. Самите ученици пък казаха, че приемат мерките за нормални.

В стаите бяха по 10 ученици на разстояние метър и половина един от друг и по двама квестори. Изпитът се проведе в над 5000 зали, имаше и видеонаблюдение. Самият вариант беше генериран рано сутринта в просветното министерство.

За 41-ви въпрос се падна 18 тема, после стана ясно, че това е Елин Пелин и разказът му "Чорба от греховете на отец Никодим".

От министерството коментираха и мерките за сигурност.

Петър Николов, зам-министър на образованието и науката: Дезинфекцирани са залите, преходът така е направен, че потоците ще се движат през различни входове, има гарантирана социалната дистанция, която е задължителна, така че не очакваме проблеми.

Стана ясно и че 18 души, които искат да положат матурата, са под карантина. Но те ще се явят на втората сесия през август.

Евгения Костадинова, дир. на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование": Нямаме притеснение, че учебната година за ВУЗ ще бъде пропусната за тях, защото ще успеят.

За четвърта поредна година матурата беше разделена на три модула, за да няма преписване. Към 12 ч започнаха да излизат и първите зрелостници.

Резултатите от матурата трябва да са готови до 15 юни.

По различни причини на матурата не са се явили над 3000 зрелостници. Анулирани са 6 писмени работи. Верните отговори от теста бяха качени на сайта на просветното министерство.

За тези, които не са се явили днес, другата дата е 27 август.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменя се карантината на част от лицата, пристигнали у нас от ЕС, Сърбия и Северна Македония
Отменя се карантината на част от лицата, пристигнали у нас от ЕС, Сърбия и Северна Македония
БНТ кани децата да се включат в кампанията "Прозорци към света"
БНТ кани децата да се включат в кампанията "Прозорци към света"