НОВИНИ

Мая Манолова внесе законопроект за колекторите

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:27, 01.06.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова внесе законопроект за регламентиране на колекторските фирми.

По данни на Асоциацията на колекторските агенции в България през 2018 г. колекторите са събирали вземания от граждани по 1 221 227 случая за общо 1.418 млрд. лв. при среден размер на дълга от 1161 лв., е вписано в мотивите към законопроекта.

Промените забраняват събиране на вземания от колектори, ако в потребителския договор няма изрично писмено съгласие на длъжника задължението му да се събира от колектор, както и същият да бъде посочен конкретно. С промените на Манолова се забраняват и контактите на колектора с работодатели или близки и съседи на длъжника.

Вече ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори няма да могат да прехвърлят задълженията на хората към колектори. Забранява се на колекторите да начисляват всякакви други разноски при събирането на дълга, освен главницата и законната лихва. Недействително става прехвърлянето на дълг към втори, трети и следващ колектор.

В мотивите към законопроекта се аргументира въвеждането на регистър за колекторските фирми и регламентиране на дейността им за първи път от над 20 години насам. При системни нарушения на правилата за събиране на задължения колекторската фирма ще бъде заличавана от регистъра и ще й се забрани да осъществява дейност. Ще има и санкции – глоба за служители на колекторски фирми до 1500 лв., а за колекторски фирми 5% от оборота, но не по-малко от 5000 лв., за всеки отделен случай на нарушения.

Проектозаконът изменя и допълва шест свързани закона, между които тези за защита на потребителите, потребителския кредит, кредитните институции, електронните съобщения.

Законодателните промени са адресирани до премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и до народните представители от всички парламентарни групи, за да влезе законът веднага, в законодателната програма на 44-тото Народно събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представиха уеб платформата на инициативата "Спортувай с президента"
Представиха уеб платформата на инициативата "Спортувай с президента"
Хонконг: Американските компании ще пострадат от санкциите на САЩ
Хонконг: Американските компании ще пострадат от санкциите на САЩ