НОВИНИ

Мерки за спасяване на летния туристически сезон в България

bnt avatar logo
от БНТ
20:28, 22.03.2020
Чете се за: 01:25 мин.
Бизнес

Заради извънредната ситуация с коронавируса в световен мащаб от Министерство на туризма предлагат пакет от мерки срещу евентуални фалити в бранша. Обмисля се и въвеждането на кризисна рекламна стратегия за летния сезон.

Най-общо казано решението в тази трудна ситуация е всеки, който е платил за екскузия, която не може да се осъществи сега, да отложи пътуването за по-късен етап, но да не си иска парите обратно. Защото в противен случай туроператорите масово трябва да обявяват фалит, а потребителите да си търсят парите от застрахователите. Те пък от своя страна могат да търсят аргументи в извънредното положение и така в крайна сметка потребителите да се окажат в ситуация без върнати пари и без осъществено пътуване. Предложението е бъдат издавани ваучери за неосъществените пътувания.

Отменените пътувания заради пандемията от коронавирус поставят на изпитание целия туристически бранш. И за да не се стига до фалити, се вземат предварителни мерки: предлага се да бъдат издавани ваучери за провалени пътувания при същите условия и качество, като при отменените ваканции. Ваучерът ще важи до две години след издаването му.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Да се издават ваучери до 24 месеца да се реализира въпросната почивка. При същите условия, абсолютно същата категория хотел, съответно условия, които са платени от потребителя.

Детайлите с ваучерите се уточняват съвместно с Комисията за защита на потребителите и следващата седмица ще бъдат факт. Тази мярка се приема добре и от бранша, и от туристите.

Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Чрез отлагането на потреблението с тези ваучери е едно добро решение, което справедливо урежда отношенията и между туроператора, и клиента, защитавайки неговите потребителски права.

Джани Шарков, председател на Асоциацията на туристическите агенции - Варна: Повечето проявяват разбиране. На 95 процента приемат. Някои с неохота, малък процент, но общо взето в това положение разбират за какво става дума.

По традиция за Великденските празници част от хотелите по българското Черноморие отварят по-рано заради румънските туристи. Тази година обаче всичко е отменено.

Проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Обнадеждаващо е, че румънските туоператори прехвърлят почивките и ваканциите за летния период. Отлагат ги за юли, за август, за септември, което означава, че не си търсят обратно парите от хотелиерите, защото ако и до там се стигне, ще се получи една лавина.

За да бъде спасен летният туристически сезон в Министерството на туризма вече се разработва кризисна рекламна стратегия. Това означава, че за летните месеци усилията на бранша ще бъдат насочени към вътрешния туризъм. Ще се промени и рекламният подход, за да привлечем колкото се може повече чуждестранни туристи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение по време на пандемия в Хърватия
Силно земетресение по време на пандемия в Хърватия
Борбата на света с Covid-19
Борбата на света с Covid-19