COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Мерките на държавата са основно за едрия бизнес

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:10, 01.04.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Бизнес

Има голям интерес към мярката 60:40, заявиха за "По света и у нас" от Агенцията по заетостта. Експерти на агенцията вече консултират работодателите за условията за финансова подкрепа. Документите за помощта могат да се подават по три начина - електронно, по пощата и в офисите на агенцията.

Икономическият министър Емил Караниколов заяви в Сутрешния блок на БНТ, че само големите и печеливши предприятия ще могат да се възползват от мярката на правителството за дотиране на заплатите на работниците. По думите му, цели сектори ще спрат производство заради пандемията от коронавирус и безработицата ще се увеличи.

Само едрият бизнес ще може да се възползват от новата мярка на правителството за подпомагане на част от заплатата на служителите в предприятията.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Няма как с една мярка ти да обхванеш целия обществен живот, вероятно и аз считам, че тази мярка ще е за по-големи компании или такива, които имат по-големи реализирани печалби и могат да си го позволят. В момента най-важното е да запазим производството и индустрията в кондиция.

Бизнесът обаче е скептичен за подпомагането на изплащането на заплати в съотношение 60: 40. От близо 600 предприятия, едва 7% биха се възползвали, показва анкета на Българската стопанска камара.

Мария Минчева - директор "Правна дирекция" в Българска стопанска камара: Над 50% казват, че не могат да осигурят финансирането на своите 40%, друга част от фирмите - около 20% казват, че въобще тази мярка не ги устройва и по същество тази мярка е за подкрепа на доходите на хората, но не и за подкрепа на бизнеса.

Според оценката на работодателите в момента няма мярка, която да бъде в пряка помощ на компаниите.

Мария Минчева - директор "Правна дирекция" в Българска стопанска камара: За съжаление държавата не предприе всеобхватен подход, тя реагира частично с мерки за заетостта, частично за бизнеса, трудно е да ги оценим, защото излизат на етапи.

Очаква се до края на годината безработицата да нарасне с до 2 процентни пункта.

Мария Минчева - директор "Правна дирекция" в Българска стопанска камара: Ние достигнахме до рекордни нива на безработицата, почти четири процента, към момента прогнозата и на министерството на финансите, разбира се с надеждата, че до края на годината ще излезем въобще от кризата, около шест процента ще бъде безработицата.

Трудно може да се прогнозира и кога светът ще може да излезе от очакваната рецесия.

Емил Караниколов - министър на икономиката: При всички положения, в момента ситауцията е коренно различна от всички кризи, които познаваме, преди ако и е имало проблем в банковия сектор, и хипотези, произтичащи от това, в момента имаме предприятия, цели индустрии, които затварят.

Министърът коментира и исканото увеличение на тавана до 10 млрд. леваза поемането на външен дълг от страна на България.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Тъй като не работи икономиката, няма да има приходи, тоест в хазната няма да влиза нищо, само ще излиза - от тази гледна точка механизмът за теглене на заем е изключително правилен.

Караниколов припомни и че все още има интерес от двама големи инвеститори в сектора на автомобилостроенето към изграждането на заводи у нас.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Джок Полфрийман остава на свобода, ВКС остави без разглеждане искането за възобновяване на делото
Откраднаха картина на Ван Гог от музей край Амстердам
Откраднаха картина на Ван Гог от музей край Амстердам