НОВИНИ

Мерките на държавата са основно за едрия бизнес

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:10, 01.04.2020
Чете се за: 01:36 мин.
Бизнес

Има голям интерес към мярката 60:40, заявиха за "По света и у нас" от Агенцията по заетостта. Експерти на агенцията вече консултират работодателите за условията за финансова подкрепа. Документите за помощта могат да се подават по три начина - електронно, по пощата и в офисите на агенцията.

Икономическият министър Емил Караниколов заяви в Сутрешния блок на БНТ, че само големите и печеливши предприятия ще могат да се възползват от мярката на правителството за дотиране на заплатите на работниците. По думите му, цели сектори ще спрат производство заради пандемията от коронавирус и безработицата ще се увеличи.

Само едрият бизнес ще може да се възползват от новата мярка на правителството за подпомагане на част от заплатата на служителите в предприятията.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Няма как с една мярка ти да обхванеш целия обществен живот, вероятно и аз считам, че тази мярка ще е за по-големи компании или такива, които имат по-големи реализирани печалби и могат да си го позволят. В момента най-важното е да запазим производството и индустрията в кондиция.

Бизнесът обаче е скептичен за подпомагането на изплащането на заплати в съотношение 60: 40. От близо 600 предприятия, едва 7% биха се възползвали, показва анкета на Българската стопанска камара.

Мария Минчева - директор "Правна дирекция" в Българска стопанска камара: Над 50% казват, че не могат да осигурят финансирането на своите 40%, друга част от фирмите - около 20% казват, че въобще тази мярка не ги устройва и по същество тази мярка е за подкрепа на доходите на хората, но не и за подкрепа на бизнеса.

Според оценката на работодателите в момента няма мярка, която да бъде в пряка помощ на компаниите.

Мария Минчева - директор "Правна дирекция" в Българска стопанска камара: За съжаление държавата не предприе всеобхватен подход, тя реагира частично с мерки за заетостта, частично за бизнеса, трудно е да ги оценим, защото излизат на етапи.

Очаква се до края на годината безработицата да нарасне с до 2 процентни пункта.

Мария Минчева - директор "Правна дирекция" в Българска стопанска камара: Ние достигнахме до рекордни нива на безработицата, почти четири процента, към момента прогнозата и на министерството на финансите, разбира се с надеждата, че до края на годината ще излезем въобще от кризата, около шест процента ще бъде безработицата.

Трудно може да се прогнозира и кога светът ще може да излезе от очакваната рецесия.

Емил Караниколов - министър на икономиката: При всички положения, в момента ситауцията е коренно различна от всички кризи, които познаваме, преди ако и е имало проблем в банковия сектор, и хипотези, произтичащи от това, в момента имаме предприятия, цели индустрии, които затварят.

Министърът коментира и исканото увеличение на тавана до 10 млрд. леваза поемането на външен дълг от страна на България.

Емил Караниколов - министър на икономиката: Тъй като не работи икономиката, няма да има приходи, тоест в хазната няма да влиза нищо, само ще излиза - от тази гледна точка механизмът за теглене на заем е изключително правилен.

Караниколов припомни и че все още има интерес от двама големи инвеститори в сектора на автомобилостроенето към изграждането на заводи у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Епидемиолози: Топлата зима е сред причините за високата смъртност от COVID-19 в Италия
Епидемиолози: Топлата зима е сред причините за високата смъртност от COVID-19 в Италия
422 души са заразени с коронавирус у нас, починалите са 9
422 души са заразени с коронавирус у нас, починалите са 9