НОВИНИ

Мерките в училищата - какво мислят синдикатите и родителите за зелените сертификати?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 20.10.2021
Чете се за: 02:42 мин.
Още
Слушай новината

Председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров коментира в "Денят започва" решението за училищата да не бъде въвеждан зелен сертификат като разумно, защото иначе образователната система би останала без преподаватели и би се стигнало до криза.

Петров се спря и на предложението на министър Денков, което касаеше преподавателите, които не желаят да се ваксинират, да имат възможност да преподават онлайн, като каза, че подобна организация няма как да бъде създадена. Трудно би била създадена и организация, при която учениците да бъдат проверявани на влизане в училище.

В студиото на "Денят започва" Яна Алексиева от Асоциация "Родители" заяви, че мненията на родителите са разнопосочни. По думите й може би вземането на настоящите мерки е може би закъсняло, предвид нарастването на заразените. Истината е, че сега отново мерките са насочени, вместо към възрастните, към децата, които са на първа линия и отново пред тях стои опасността да бъдат затворени при това за втора година.

Според нея зелените сертификати са добър вариант, но би трябвало да има отсрочка, за да могат хората да се подготвят.

"Тестовете са една друга голяма болна тема", допълни тя и обясни, че има нужда от добра комуникация между властите и родителите, а също и от неинвазивни тестове, за които отдавна се претендира. Тези тестове трябва да бъдат безплатни и достъпни.

Яна Алексиева изрази надежда присъственото обучение да не бъде прекратено. "Училищата правят всичко възможно, за да спазват мерките. Но училището, както всичко друго, има нужда от подкрепа", допълни тя.

По темата дали е удачно предложението в училище да бъдат допускани само деца на ваксинирани родители, тя беше категорична, че за подобно предложение трябва да бъде проведено допитване. "Изключително важно е всички да се ваксинираме, всички да сме отговорни към децата си, но докато се намери верният път децата губят и знания, и социални умения и не е редно те да плащат подобна цена.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джъд Лоу посрещна "Малката Амал" във Великобритания
Джъд Лоу посрещна "Малката Амал" във Великобритания
Променят движението при кръстовището на бул. "Цар Борис III" и бул. "Акад. Иван Гешов" в София
Променят движението при кръстовището на бул. "Цар Борис III" и бул. "Акад. Иван Гешов" в София