НОВИНИ

Месец преди ротацията: ГЕРБ-СДС и ДПС с критики към министрите от кабинета "Денков - Габриел"

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:29, 01.02.2024
Чете се за: 06:40 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

ГЕРБ-СДС и ДПС с критики към министрите докато Николай Денков и Мария Габриел правят анализ на свършеното до момента. Месец преди ротацията, от ГЕРБ-СДС и ДПС определиха част от министрите като партийни секретари. Смените на министри трябва да са ограничени, смята премиерът Николай Денков. Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски не пропусна и днес да атакува президента като каза, че Румен Радев е превърнал президентството в партийна централа.

Около месец преди ротацията и докато анализира заедно с Мария Габриел работата на своите министри премиерът Николай Денков вижда промените по ведомства така:

"Важно е отново да потвърдя, че и в разговорите с нея, и в разговорите с политическите лидери смятаме, че смените трябва да бъдат съвсем ограничени, само там, където има необходимост или където министъра казва: "Аз искам да си тръгна". Както е в случая със здравния министър."

ГЕРБ-СДС имат сериозни забележки към някои министри.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: "Колегите малко самоуверено започват да мислят за ротацията. Резултатите на министерствата никак не са добри от това, което разбирам. И просто ще имаме сериозни разговори. Много от министрите не си гледат работата, а са се превърнали в партийни секретари, обикалят регионите, срещат се с техните структури, пропагандират направеното от нас за тяхно. Корупцията в Спортното министерство. Мълчанието там продължава страховито."

И от ДПС смятат, че има министри, които са се превърнали в партийни секретари.

Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС: "Това се случва, което е много грешно, а тези министри са министри на България и трябва да си вършат работата за държавата и за българските граждани и да работят за хората. Не да ходят по мероприятия като партийни активисти."

Ивайло Мирчев - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "Определени министри се справят добре, а към други министри имаме доста по-високи очаквания."

Борисов посочи, че се подготвя командировка в Съединените щати. И не откри логика в пътуване 15 - 20 дни преди ротацията:

"Виждате от едната страна ми се задава въпроса защо участвам в сглобката, а от другата страна ми казват - нашите министри ще продължат да управляват и ще правят каквото си искат, ще пътуват където си искат - министри с по 30-40-50 000 командировъчни. Страховито разхищение в правителството. А си спомням, че вие ми брояхте ядките в самолета. Ми гледай то е две страници списък. Ако те отиваха на камината при президента Байдън три самолета да отидат. Тези разходки напред-назад - ще говоря с Кирил Петков, това не може така да продължава."

Премиерът Николай Денков отговори: такова пътуване ще има като все още няма фиксирани дати:

"Съвсем нормално е да планираме пътуване до САЩ - това е наш основен партньор, така че аз съм много изненадан, че някой поставя под въпрос дали премиера, дали вицепремиера ще планира пътуване до Щатите."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи управлението така:

"Най-нестабилното, подчинено, единствено на власт и пари. От едноръки джентълмени ще приключат просто като двуръки бандити, с две ръце грабят всичко, до което се докоснат. Белите якички от Харвард се събраха с мутренския модел и се роди това чудовище, което ни управлява."

И днес Делян Пеевски атакува държавния глава:

"Президентството се е превърнало в централа на партия. Хубаво е да сменим надписа. Няма смисъл да пише вече президентство, на табелата трябва да пише: "политическа партия Трети март". Видяхме политическите секретари по студиата - разхождат се, рекламират си проекта. Радвам се, че успях да извадя президента от комфорта му на столчето му и си призна, че става политически лидер. Време е да си регистрира партията. Евроизборите идват и недопустимо е да използва президентската институция за офис на партията си."

Въпросите за корупция в президентството, за каквато говори Делян Пеевски, трябва да се насочват към разследващите органи и към службите, смята премиерът:

"Аз такива доклади не съм получил, но много пъти съм ви казвал за слепите петна. Едното от тях е корупцията. Така че тези въпроси трябва да бъдат поставени, аз самият ги поставям, но се изисква да се изработи цялата система и на прокуратурата, и на разследващите органи под ръководството на Прокуратурата. Виждаме, че това все още не работи."

А относно твърдението, че президентът Румен Радев е получил оферта да стане част от сглобката, Денков заяви:

"Никога по никакъв начин и никакъв повод от страна на ПП или ДБ не е отправяно такова предложение. След като господин Борисов вчера каза, че и от тяхна страна не е представено. Това означава, че някой си е измислил съответния сюжет."

А за регулаторите има разговори, но няма резултати между партньорите във властта.

По темата работиха: Милена Кирова, Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са полуфиналните двойки за Купата на България по баскетбол при жените
Ясни са полуфиналните двойки за Купата на България по баскетбол при жените
Ботев Пловдив постигна минимален успех в контролата с Рубин Казан
Ботев Пловдив постигна минимален успех в контролата с Рубин Казан