НОВИНИ

Местят датите за изпитите след 7. и 12. клас, ако се удължи извънредното положение

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 02.04.2020
10539
Чете се за: 00:55 мин.
Образование

Има време до 14 май, при този сценарий ще се наложи да преместим изпитите от 4 до 10 дни – изпитите от Националното външно оценяване и зрелостните изпити. Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 30 май и 1 юни. Това каза министър Вълчев.

Министърът на образованието и науката даде брифинг по повод правителственото предложение за удължаване срока на обявеното извънредно положение.

Ще се редуцира материалът, но е рано да се направи контролно замерване. Вероятно ще бъде включен и част от материала от втория учебен срок.

Издаването на дипломите вероятно също ще се забави със 7-8 дни.

Няма да има проблем за нормално завършване на годината, коментира Вълчев.

Училищата обменят практики, виждам подобряване на организацията на електронното дистанционно образование. Няма да има единно отучване, някои учители ще си вземат часовете допълнително, допълни Вълчев.

Има претоварване и на децата, и на учителите, по тази причина се създава национален виртуален център от психолози, които да работят с децата през следващите седмици.

Изпитите за след 7 клас ще бъдат на 13-15 юни, няма пречка да не се проведе НВО след 4 и 10 клас.

Изпитите след 4 клас ще бъдат преместени вероятно за 29-30 май, но окончателното решение се очаква да бъде следващата седмица, тъй като предстои съгласуване.

Като вариант има няколко съботи през юни да бъдат ползвани за отучване, но това не означава, че всички деца и учители ще отучват. По-скоро ще се компенсира това, което не се е случило в дистанционното електронно обучение. Най-ощетени в това отношение са дейностите по интереси - музика, изобразително изкуство.

ВУЗ-овете бяха подготвени за електронно обучение, стартираха ефективно, но проблемът е в част от практичното обучение. Те работят в режим на автономия, коментира още министърът на образованието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Емил Воденичаров: 85-90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце
Проф. Емил Воденичаров: 85-90% от заразяването с коронавирус се дължи на замърсени ръце
Родилното отделение на МБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив работи нормално след карантината
Родилното отделение на МБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив работи нормално след карантината