НОВИНИ

Мевлют Чавушоглу: Решението за "Света София" е взето законно

мевлют чавушоглу решението света софия взето законно
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:10, 13.07.2020
Чете се за: 01:15 мин.
По света

Решението за "Света София” е взето законно, заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Сабах”.

Той каза, че хората имат право да изразят мнението си по този въпрос и Турция уважава техните мнения, дори да не ги подкрепя. Но категорично отхвърля изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на суверенна Турция.

Министърът отново разкритикува Гърция, като отбеляза, че тя не зачита религиозните свободи и е единствената държава, която има столица без джамия.

"Гърция е последната държава, която може да дава мнение по тези въпроси. Ние знаем колко лошо се отнасят с турците в Западна Тракия и джамиите в страната.”

Гърция разкритикува неотдавнашното решение за превръщането на "Света София” в джамия. В отговор Анкара заяви, че уважава и опазва културните и религиозни паметници.

В същото време турските официални власти подчертават, че с османските паметници в Гърция се злоупотребява, като се нанася удар върху историческото и културното наследство на турското малцинство.

В годините след обявяването на гръцката независимост много османски сгради са превърнати във военни затвори, кина, офиси, общежития и складове.

Затворени са за поклонение десетки джамии, а други са превърнати в църкви. Много сгради, изоставени по онова време, са в руини.

Чавушоглу подчерта, че 80% от регионалните проблеми ще бъдат решени, ако Гърция се откаже от максималистичните си амбиции в Източното Средиземноморие.

Припомняме, че на 10 юли Главният административен съд на Турция отмени правителствения указ от 1934 г., който превърна "Света София” в музей. Това решение отвори пътя емблематичната истанбулска "Света София” да бъде използвана като джамия.

"Света София” е един от най-важните обекти на историческото и културно наследство в света. Построена е през VI век по време на управлението на Византийската империя и служи като седалище на Гръцката православна църква. След завладяването на Цариград от османлиите през 1453 г е превърната в имперска джамия. Превърната е в музей по време на светското еднопартийно управление на основателя на съвременната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк през 1934 г.

Намерението на Турция да промени статута на "Света София” доведе до реакция от страна на няколко държави и ръководители на православни църкви.

От ЮНЕСКО предупредиха, че всяка промяна може да наложи преразглеждане на статута на музея от Комитета за световно наследство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 15 юли започва приемът на опасни отпадъци в Разград
От 15 юли започва приемът на опасни отпадъци в Разград
Погба: Нуждаем се от трофеи
Погба: Нуждаем се от трофеи