НОВИНИ

Между 40 и 49 години е групата с най-много заразени с COVID-19 у нас

Айше Сали
от Айше Сали
12:18, 22.03.2020
5017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

174 са заразените с COVID-19 у нас. За последната нощ са регистрирани нови 11 случаи, повечето от тях са в София. Няма нови градове, в които да е установен коронавирусът. С новите 8 случая от тази сутрин, заразените с коронавирус през последното денонощие стават 32.

Началникът на Националния оперативен щаб проф.д-р Венцислав Мутафчийски представи статистика за процента на заразените по възраст. От всички тези 171 заболени само 24 са на възраст над 60 години.

Данните на Националния оперативен щаб показват, че у нас най-голям е броят на заразените с коронавирус на възраст между 40 и 49 години. Те са 29% от всички случаи, докато по-възрастните са 17%.

ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Напълно отговаря на това че младите хора са заразени. По-леко боледуват, но разнасят заразата.

Според проф. д-р Мутафчийски, ако мерките срещу разпространение на заразата се спазват, биха дали резултат. Но има готовност и за по-строги предложения.

ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: В България мерките са рестриктивни, защото ограничават пътуванията от град в град. Не само от област в област, а от град в град. Създадоха се чисти коридори за възрастните хора, за да не попаднат в тази група на заразените от по-млади хора, които иначе се чувстват добре и дори не подозират, че са заразени. Още веднъж горещо препоръчваме това нещо да се спазва! Те да пазаруват между 8:30 и 10:30 и да не се разхождат излишно след това!

Началникът на Националния оперативен щаб коментира и това, че богослуженията в храмовете и неделните училища продължават.

ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб: Ние отправяме през цялото време вербални послания към Светия Синод, но ще поискаме официална среща с техни представители в понеделник, за да може да отправим и лични послания в тази посока. Надявам се за зрялост в цялата наша православна църква.

Тази сутрин беше разпределено и лекарство за болнично лечение на заразените с коронавирус, което е постъпило като дарение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристи на Витоша масово нарушават забраната за струпване на хора
Туристи на Витоша масово нарушават забраната за струпване на хора
Румен Радев налага вето заради част от Закона за извънредното положение
Румен Радев налага вето заради част от Закона за извънредното положение