НОВИНИ

Министър Банов за руската изложба на 24 май: Евтина провокация!

bnt avatar logo
от БНТ
21:34, 29.05.2020
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Министърът на културата Боил Банов определи изложбата за 24 май в Руския културно-информационен център в София, в която светите равноапостоли Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия", като евтина провокация.

"Това е сериозна държава, голяма империя, правят анализи. В нашата страна има много русофили. Няма по глупав ход обаче, да се опиташ да приватизираш на българите 24 май... Важна беше позицията на БАН, защото такива евтини провокации, се борят не с шум, те се борят с наука", настоя той в предаването "Панорама" по БНТ.

По думите му българската държава има волята да защити азбуката ни, както и културно-историческото наследство.

"Мисля, че българската държава е доказала, че има волята да опази своята култура. Не говоря за това или друго правителство... Българската култура е нещо, което обединява нацията и много кардинално, във времето, се върви по един нелек път да защитиш културната стойност на държавата, при толкова много желаещи да вземат от нея", аргументира се Банов.

Министърът обяви, че най-мъчителното нещо, което му се е случвало в живота, е решението –театрите да затворят врати с месеци заради кризата с коронавируса. Сега обаче според него се върви към едно бързо нормализиране.

"Нещата в сферата на изкуствата се отварят много бързо, така както и спряха. Мисля, че вървим към едно нормализиране", настоя Боил Банов.

По думите българските зрители в театъра могат да бъдат напълно спокойни за здравето си, защото са взети всички мерки, препоръчани от здравните власти – 30% зрители, 1/3 от салона да е пълен, хората да са гръб в гръб.

Министърът се похвали, че ведомството му подпомага културата в България, за да вдъхне увереност и добър дух на хората, които работят в тази сфера.

Банов настоя, че именно артистите, които са на свободна практика, ги "ловят много хубави мерки", предприети от държавата.

"Точно за свободните артисти има социална мярка за 2,5 млн. лева, безвъзмездно поемаме три минимални заплати, с три осигуровки", пресметна той.

С допълнително 5 млн. лева ще бъдат подпомогнати сфери като театър, музика, танц, визуални изкуства.

"Ние не спираме с това, за първи път разработваме мерки за писатели, поети. Гледаме всеобхватно на нещата. Не просто даваме програми и пари", категоричен бе културният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радостта да спасяваш - младата доктор Олга на първа линия в борбата с COVID-19
Радостта да спасяваш - младата доктор Олга на първа линия в борбата с COVID-19
В колата, облегнати, с взор в... екрана – на пандемично автокино в София
В колата, облегнати, с взор в... екрана – на пандемично автокино в София