НОВИНИ

Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от българската образователна система

bnt avatar logo
от БНТ
21:21, 27.05.2022
8456
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Българските ученици учат средно 1500 часа по-малко от връстниците си в Европа, така че едва ли удължаването на учебната година с една седмица ще се отрази на обучението. Това коментира в "Панорама" образователният министър акад. Николай Денков.

По думите му има дефицит в учебните програми, а часовете трябва да станат интересни, без да бъде загубена съдържателната им част. Основен проблем е, че учениците трябва сами да компенсират пропуските в образователната система.

"Програмите и учебниците трябва да бъдат променени. Трябва да намерим време децата да се упражняват повече, да имат по-интересни занимания, за да могат да заменят това, с което в момента компенсират. В момента те компенсират със снощните домашни и с частните уроци. Нашата основна задача е да ги елиминираме от нашето образование", каза той.

Министърът коментира още, че планираната реформа за обединение на висши училища не е с цел просто да се намали броят им, а с мисъл да се повиши качеството на висшето образование.

"Това обединение, което анонсирах, не е някаква измислица за българските условия, а реформа, провела се в множество държави - Франция, Швеция, Испания, Ирландия - държави, които са ги направили преди 15 години и сега берат плодове. В България също имаме такъв опит. Русенският и Тракийският университет също са възникнали след обединение на няколко различни института - и са едни от най-успешните в регионите си", каза акад. Денков.

Омбудсманът към МОН: Обединение на ВУЗ само след широка обществена подкрепа

Той отрече да е инициирал промени в академичната автономия на университетите чрез Закона за държавния бюджет.

"Истината е, че не съм го поискал аз и изобщо не съм участвал в тази дискусия. Аз видях текста на злополучния параграф 17, когато излезе в Държавен вестник. Тук има една лека интрига, която се вкарва от други хора. Това, което винаги съм искал, е да направим една успешна и качествена реформа, което ще стане чрез промени в Закона за висшето образование", уточни Денков.

Ива Митева: Висшето образование не се реформира с промени между първо и второ четене

Според министъра има елементи от сегашното образование, които трябва да се запазят, но обединяващото е онова, което трябва да се премахне от системата:

"Това са частните уроци. С тях ние няма как да постигнем този равен старт, от който децата имат нужда. Те са различни като интереси, но трябва да имат равни възможности да развиват своя потенциал", категоричен бе Денков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) победи Етър (Велико Търново) и си гарантира оставането в Първа лига
Ботев (Враца) победи Етър (Велико Търново) и си гарантира оставането в Първа лига
Тасевски: На България ѝ липсват футболисти, които да играят в топ първенствата на Европа
Тасевски: На България ѝ липсват футболисти, които да играят в топ първенствата на Европа